Banorët e dy komunave

Banorët e dy komunave

Agim Ademi Agim Ademi 08 September 2019 11:18

Aktivitetet e përditshme, obligimet familjare dhe shkollimin i kryejnë në Ferizaj, por me letra janë banorë të Komunës së Shtimes.

Banorët e fshatit Gllavicë tregojnë se si jetohet në vijën kufitare ndërmjet dy komunave.

Kufijtë e trashëguar më 1988 të fshatit Gllavicë kanë mbetur ende të padefinuar që prejse Komuna e Shtimes është ndarë nga ajo e Ferizajt. Disa prona të këtij fshati prej asaj kohe kanë mbetur me Komunën e Ferizajt, teksa fshati shtrihet në vijën kufitare ndërmjet Komunës së Shtimes dhe asaj të Ferizajt, shkruan Koha Ditore.

Nxënësit e Gllavicës nga klasa e gjashtë mësojnë në shkollën e fshatit Koshare të Komunës së Ferizajt. Infrastrukturën e fshatit Gllavicë, si kanalizim, ujësjellës, trotuare dhe disa projekte të tjera i ka realizuar Komuna e Shtimes, ndërkohë Komuna e Ferizajt ka asfaltuar rrugët kryesore dhe trotuaret në fshatin Koshare, duke e përfshirë edhe një pjesë të fshatit Gllavicë.

“Këtu nuk kemi as linjë të autobusëve për Shtime, madje 90 për qind të nxënësve në shkollat e mesme i regjistrojmë në Ferizaj, ndërkaq prej klasës së gjashtë fëmijët shkojnë në shkollën e fshatit Koshare të Ferizajt. Pra, të gjitha shërbimet i marrim nga qyteti i Ferizajt”, ka thënë Gëzim Krasniqi, banor nga fshati Gllavicë. Sipas tij, fshatit nuk i mungon asgjë sa i përket infrastrukturës, mirëpo mungesa e linjave të autobusëve po paraqet mjaft vështirësi, sidomos për nxënësit që vijojnë mësimet në një komunë tjetër. “Gjeneratat e reja më së shumti e shfrytëzojnë Ferizajn për gjithçka, ndërkaq edhe banorët e tjerë e frekuentojnë mjaft shumë tregun e Ferizajt, sepse e kemi më afër. Sa u përket gjeneratave të vjetra, atyre iu pëlqen më shumë Shtimja, mirëpo mungesa e linjave të autobusëve i detyron t’i marrin shumicën e shërbimeve në Ferizaj”, ka treguar ai.

Ndonëse fshati shtrihet pesë kilometra në verilindje të qendrës së qytezës në Shtime dhe është vendbanim i tipit të dendur.

Sipas banorëve ka lartësi mbidetare prej 595.4 metrash. Ky vendbanim kufizohet me fshatrat: Rashincë, Muzeqinë dhe Koshare, ndërkaq sipërfaqja e Zonës Kadastrale e Gllavicës është e përbashkët me fshatin Rashincë dhe përfshin 553.89.43 metra katrorë... (Më gjerësisht lexoni në Koha Ditore)

Gazetën Koha Ditore mund ta lexoni edhe online. Këtu mund të gjeni sqarimin se si mund të abonoheni.

© KOHA. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme