Botë

Narendra Modi betohet për një mandat të tretë si kryeministër i Indisë

Betohet Narendra Modi

Betohet Narendra Modi

Foto: Associated Press

Narendra Modi u betua të dielën për një mandat të rrallë të tretë radhazi si kryeministër i Indisë, duke u mbështetur në partnerët e tij të koalicionit, pasi partia e tij nuk arriti të fitonte një shumicë parlamentare në një rezultat të papritur.

Modi dhe ministrat e kabinetit të tij bënë betimin e detyrës, të administruar nga presidenti Droupadi Murmu, në pallatin presidencial të Indisë Rashtrapati Bhavan në Nju Delhi, raporton AP.

Udhëheqësi 73-vjeçar popullor, por polarizues, është kryeministri i dytë indian, pas Jawaharlal Nehru që ruan pushtetin për një mandat të tretë pesë-vjeçar.

Partia e tij nacionaliste hindu Bharatiya Janata, e cila fitoi me shumicë në 2014 dhe 2019, nuk arriti të sigurojë një shumicë për të qeverisur më vete në zgjedhjet e fundit kombëtare. Megjithatë, koalicioni i Aleancës Demokratike Kombëtare të Modit fitoi mjaft vende për të formuar një qeveri, me atë në krye.

Kjo është hera e parë që BJP nën Modin ka nevojë për mbështetje nga aleatët e saj rajonalë për të formuar një qeveri pas një dekade komandimi të shumicës në Parlament.