Botë

Izraeli cakton një zonë që thotë se është e sigurt për civilët në Gaza

Descriptive Text

Izraeli ka përcaktuar një pjesë të vogël, kryesisht të pazhvilluar të Gazës, si zonë të sigurt - një vend ku njerëzit që ikin nga lufta mund të gjejnë mbrojtje nga sulmet ajrore dhe të marrin furnizime humanitare për familjet e tyre.

Por si qëndron realiteti? Zona e Muëasi është një kamp i improvizuar me çadra ku mijëra palestinezë jetojnë në kushte të mjerueshme në fusha të shpërndara fermash dhe rrugë të ndotura me ujë.

Numri i tyre është rritur ditët e fundit ndërsa njerëzit ikin nga një ofensivë ushtarake izraelite në zonat e afërta të jugut të Gazës.

Përafërsisht 20 kilometra katrorë në jugperëndim të Gazës, Muwasi ka shkaktuar një debat të nxehtë midis Izraelit dhe organizatave ndërkombëtare humanitare mbi sigurinë e civilëve të territorit.

Izraeli e ka ofruar Muwasin si një zgjidhje për mbrojtjen e njerëzve të larguar nga shtëpitë e tyre dhe për të kërkuar siguri nga luftimet e ashpra midis trupave të tij dhe militantëve të Hamasit.

Ndërkohë që Kombet e Bashkuara dhe grupet e ndihmës thonë se Muwasi është një përpjekje e planifikuar keq për të imponuar një zgjidhje për njerëzit që janë zhvendosur dhe nuk ofron garanci për sigurinë./ Associated Press