Botë

Brenda qendrës kineze për asimilimin e ujgurëve myslimanë

Foto: AP

Sidoqoftë, pavarësisht pretendimeve të zyrtarëve, provat tregojnë se Nr. 3 ishte me të vërtetë një kamp internimi. Një fotografi e Reutersit në shtatorin e vitit 2018 tregon se objekti quhej “Qendra e Arsimit dhe Trajnimit të Shkathtësive Profesionale Urumqi”.

 

Sidoqoftë, pavarësisht pretendimeve të zyrtarëve, provat tregojnë se Nr. 3 ishte me të vërtetë një kamp internimi. Një fotografi e Reutersit në shtatorin e vitit 2018 tregon se objekti quhej “Qendra e Arsimit dhe Trajnimit të Shkathtësive Profesionale Urumqi”.

Të burgosurit ujgurë me uniforma u ulën në rreshta me këmbët e kryqëzuara në shpinat e tyre drejt. Kanë numrat dhe janë shënjuar. Shikonin filmin bardhezi të historisë së Partisë Komuniste të Kinës.

Qelia është pjesë e 240 sosh që vlerësohen si njëri prej seksioneve të Qendrës së Paraburgimit Nr.3 në Urumqi të Dabanchengut. Këto qendra i kanë parë gazetarët e Associated Press, të cilët siguruan qasje gjatë turneut të udhëhequr nga shteti kinez në rajonin perëndimor të Xinjiangut. Qendra e paraburgimit është më e madhja në vend dhe ndoshta në botë, me një kompleks që shtrihet në mbi 220 hektarë, dy herë më i madh se vetë qyteti i Vatikanit. Një shenjë në pjesën e përparme e identifikonte atë si “kanshousuo”, qendër paraburgimi.