Botë

Kina vë në dyshim të ardhmen e fesë islame

E përballur me akuza të njëpasnjëshme për asimilimin e ujgurëve, Qeveria kineze ka ftuar disa gazetarë ndërkombëtarë për ta bindur Perëndimin se ujgurët i kanë punët si është më së miri. Zyrtarët kinezë gjatë tërë udhëtimit u kanë kërkuar gazetarëve që të shkruajnë për ato që shohin dhe jo ato që Kina i quan rrena të politikanëve dhe mediave kritike nga Perëndimi. Mirëpo gazetarët janë të bindur se gjendja e ujgurëve është grimosur nga Qeveria kineze

 

E përballur me akuza të njëpasnjëshme për asimilimin e ujgurëve, Qeveria kineze ka ftuar disa gazetarë ndërkombëtarë për ta bindur Perëndimin se ujgurët i kanë punët si është më së miri. Zyrtarët kinezë gjatë tërë udhëtimit u kanë kërkuar gazetarëve që të shkruajnë për ato që shohin dhe jo ato që Kina i quan rrena të politikanëve dhe mediave kritike nga Perëndimi. Mirëpo gazetarët janë të bindur se gjendja e ujgurëve është grimosur nga Qeveria kineze

Nën peshën e ligjeve shtetërore, e ardhmja e fesë islame është në dyshim në Xinjiang, krahinë kjo kineze e rrethuar me male plot borë në njërën anë dhe shkretëtirën në tjetrën. Mbikëqyrësit e huaj thonë se qindra xhami janë shembur, akuzë të cilën Pekini vazhdimisht e mohon, ndërkaq banorët lokalë pretendojnë se numri i besimtarëve po shkon përherë drejt tkurrjes.

Një dekadë më parë, nga 4 mijë deri në 5 mijë njerëz merrnin pjesë në lutjet e xhumasë në xhaminë Id Kah në qytetin historik Silk Road të Kashgarit.