Botë

Epoka e re e autokratëve

 

Reflektimet e Anne Applebaum për pandeminë antidemokratike që po përhapet në botën tonë ofrojnë një përzierje të jashtëzakonshme të dëshmisë personale dhe analizës së ftohtë historike. Autorja e respektuar konservative, Applebaum, shkrihej në darkat e gjata të kthyera në ndeja me disa prej intelektualëve më të talentuar prej Uashingtonit deri në Varshavë; e shumë prej tyre tashmë janë kthyer në burra të pushtetshëm djathtistë dhe ajo merret me momentin kur ata e bëjnë një kapërcim të madh në qasjen e tyre. Applebaum rreket gjithashtu të spikasë se çfarë i shtyri këta njerëz që t’u shërbenin liderëve të cilët shtypën liritë që do të duhej të ishin kërkesa në punën e tyre intelektuale. Nga ana e tyre, shumë njerëz si puna jonë duhet t’ia shtrojnë asaj pyetjen se si u bë që qytetarë nga Polonia deri në Kaliforni u rreshtuan dhe votuan këta burra të fuqishëm për t’ua dhënë pushtetin megjithëse këta ndryshojnë mënyrën demokratike të jetës.

Prej një kampi, në kampin tjetër