Auto

Në Gjermani mund të ketë ndryshim të madh në komunikacion nga vera

Autostradë, Gjermani

Ministri Federal gjerman i Transportit, Volker Wissing ka paralajmëruar se duke filluar nga kjo verë, mund të ketë ndalim të qarkullimit për të gjitha automjetet gjatë fundjavave, në të gjithë vendin, nëse Ligji për Mbrojtjen e Klimës nuk hyn në fuqi më së voni deri në mes të korrikut.

Në një letër për grupet parlamentare të qeverisë gjermane, Wissing bëri thirrje për miratimin urgjent të këtij ligji në Bundestag, shkruan Mirror.

Ligji parashikon që përputhshmëria me qëllimet klimatike në të ardhmen do të kontrollohet për secilën zonë veç e veç.

“Ligji është në procedurë që nga 22 shtatori 2023 dhe fakti që ende nuk është në fuqi krijon pasiguri të konsiderueshme ligjore dhe faktike, e cila nuk i shërben as klimës dhe as reputacionit të qeverisë federale”, ka thënë Wissing.

Nëse ligji nuk hyn në fuqi deri më 15 korrik, Ministria Federale e Digjitalizimit dhe Transportit është e detyruar të paraqesë programin që siguron nivel vjetore të emetimeve në përputhje me qëllimet klimatike nga sektori i transportit. Kjo do të thotë se në fundjavë nuk do të kishte automjete në rrugë.

Sipas Aktit për Mbrojtjen e Klimës, Gjermania duhet të reduktojë emetimet me 65 për qind deri në vitin 2030 në krahasim me nivelet e vitit 1990.

Në veçanti, sektori i transportit nuk i ka përmbushur objektivat e përcaktuara.

Ministri Wissing ka thënë se ndalimi i automjeteve gjatë fundjavave do të kishte ndikim në zinxhirin e furnizimi dhe në turizëm.

“Do të ishte e vështirë t'u thuash njerëzve se mund ta përdorin veturën vetëm pesë ditë në javë, edhe pse ne përgjithësisht arrijmë qëllimet e mbrojtjes së klimës”, ka thënë ai.

Gjermania e kishte ndaluar qarkullimin e automjeteve gjatë të dielave në vitin 1973.

Kriza e naftës e vitit 1973 ishte një nga goditjet më të mëdha që përjetoi Gjermania. Zgjati vetëm një muaj.