Përpjekjet që i hapën rrugën autonomisë

Përpjekjet që i hapën rrugën autonomisë

16 December 2018 08:38

Përpjekjet e para për të hequr duart e njeriut nga timoni nisën gjatë viteve 1920. Që nga ajo kohë, teknologjia e përdorur për të kontrolluar automobilat autonomë ka përjetuar ndryshime të mëdha, por qëllimet kryesore kanë mbetur të njëjta. Automobilat autonomë shihen si mënyrë për të reduktuar tollovitë në trafik e për të përmirësuar sigurinë në rrugë.

“Auto-Car” ka përzgjedhur disa prej përpjekjeve për të sjellë atë që po konsiderohet se është afër shpërthimit.

Ëndrra amerikane e “Houdina”

Ushtria amerikane kishte demonstruar një trerrotësh, të kontrolluar përmes radios në një bazë ushtarake në Ohio më 1921. Historianët ishin përpjekur që ta cilësonin si automobili i parë autonom, por automjeti nuk i kualifikua si automobil.

Më 1925, “Francis Houdina” ka shfaqur modelin “Chandler” që kontrollohej përmes një telekomande. Prototipi i quajtur “American Wonder” u vozit për shumë kilometra teksa shikuesit e ndoqën nga afër. Edhe pse nuk ishte autonom, automobili u cilësua si i pari tërësisht funksional pa shofer. Edhe pse “Houdina” nuk shiti kurrë automobilat e kontrolluar me radio në publik, kompania inspiroi të tjerët të krijonin prototipa të ngjashëm dhe për t’i demonstruar në vendet tjera në SHBA... (Më gjerësisht lexoni në Koha Ditore)

Gazetën Koha Ditore mund ta lexoni edhe online. Këtu mund të gjeni sqarimin se si mund të abonoheni.

© KOHA. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme