Arbëri

KOMF alarmon institucionet për mbylljen e shërbimeve sociale

KOMF

Foto: Alban Bujari

Me mesazhin “Shërbimet për fëmijët po mbyllen", Koalicioni i OJQ-ve për Mbrojtjen e Fëmijëve – KOMF, ka kërkuar nga institucionet e vendit dhe komunat që të ndërmarrin masa në lidhje me shërbimet sociale pasi këto të fundit për shkak të mos mbështetjes institucionale po rrezikojnë të mbyllen.

Drejtoresha e KOMF-it Donjeta Kelmendi, ka kërkuar nga institucionet shtetërore që të hartojnë një plan për zgjidhjen e kësaj situate emergjente dhe hartimin e masave të përkohshme për funksionalizimin e shërbimeve sociale në kuadër të pakos për ringjallje ekonomike.

“Komunat të marrin masa të menjëhershme të përmbushin obligimet e tyre ligjore në mënyrë që të sigurojnë financim në këtë situatë emergjente për ofruesit e shërbimeve sociale për fëmijët dhe familjet në nevojë...Kërkojmë që qeveria të krijojë një masë të përkohshme për funksionalizimin e shërbimeve sociale në kuadër të pakos për ringjallje ekonomike. Thirrja jonë sot shkon edhe për Kuvendin dhe deputetët e Kuvendit të Kosovës. KOMF kërkon që në rishikimet e buxhetit këtë vit të dëgjohet zëri i deputetëve në Kuvend që të ndahet buxhet shtesë për mbrojtjen sociale dhe për shërbime sociale për mbrojtjen e fëmijëve”, tha Kelmendi.

Për koalicionin KOMF është e papranueshme fakti që shërbimet sociale për fëmijët po shkojnë drejt mbylljes dhe Kelmendi ka bërë thirrje se kjo duhet të jetë një emergjencë shtetërore për institucionet në vend.

“Jemi mbledhur këtu sot dhe jemi bashkë më prindërit e fëmijëve, përfitues të shërbimeve sociale, ofruesit e shërbimeve sociale dhe partnerët tanë, për të përçuar mesazhin që shërbimet sociale për fëmijët po mbyllen dhe ky duhet të jetë një alarm për komunat për qeverinë dhe për Kuvendin e Republikës së Kosovës”, tha ajo.

Ajo e përshkruar situatën tepër të rëndë duke pamundësuar ofrimin e shërbimeve për një pjesë të madhe të fëmijëve, pasi projektet ndërkombëtare kanë përfunduar.

“Ofruesit e gjendjes sociale janë në gjendjen më të rëndë në vitin 2024, duke pasur parasysh që në dhjetor 2023 për pjesën më të madhe të tyre të ofruesit të shërbimeve kanë përfunduar programet, të cilat kanë qenë në mbështetje të shërbimeve sociale të mbështetura nga donatorët ndërkombëtar”. 01:59 Kjo situatë në qoftë se vazhdon në mënyrën e njëjte edhe për muajt në vijim do të vijojë me mbyllje të tjera që mund të çojë në kolaps në fushën e mbrojtjes së të drejtave të fëmijëve dhe të përbëjnë precedent për shtetin e Kosovës”, ka thënë Kelmendi.

Koalicioni KOMF bën thirrje që shërbimet esenciale për fëmijë pa kujdes prindëror, shërbime për fëmijë viktima të dhunës, abuzimit dhe trafikimit, fëmijëve me aftësi të kufizuara të cilët kërkojnë mbështetje dhe trajtim, kanë nevojë për përkrahje institucionale./ KP

Foto: Alban Bujari