Arbëri

Kompromisi u kërkua nëpërmjet përjashtimit të serbëve të Kosovës nga masat e reciprocitetit

 
Ky tekst është Premium por sot mund ta lexoni pa pagesë!

Një prej kompromiseve që është propozuar e që nuk e ka pranuar pala kosovare është ai që Kosova t’i zbatojë masat e reciprocitetit duke lëshuar letra hyrëse për qytetarët e Serbisë, por jo edhe për ata që jetojnë në Kosovë e nuk duan të kenë dokumente të Kosovës. Disa burime diplomatike kanë thënë një ditë pas takimit se ndaj Kosovës po bëhet presion edhe për shtyrje të reja të zbatimit të masave të reciprocitetit

Fjalët e një burimi të BE-së, i cili gazetarëve me kusht anonimiteti u tha se “ky ishte takimi më i mirë deri më tash” i kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti, dhe presidentit të Serbisë, Aleksandar Vuçiq, i kanë lënë të habitur gazetarët që po e dëgjonin këtë zyrtar duke folur. Kjo për shumëkënd nuk ishte në përputhje me konstatimin se ky takim ka dështuar të sjellë ndonjë rezultat konkret. Por, për ata që e dinë se Kurti e Vuçiqi ishin takuar vetëm dy herë deri më tash në kuadër të dialogut e takimi i fundit kishte qenë para më shumë se një viti, konstatimi se ky takim ka qenë “më i miri deri më tash” kishte kuptim. Sepse, takimet e mëparshme kanë qenë shumë të ashpra, me shkëmbim të akuzave, dhe pikërisht atmosfera në to ka bërë që për më shumë se një vit të mos ketë takime në këtë nivel.

Takimet në Bruksel të enjten u zhvilluan prej orëve të mëngjesit e deri në orët e mbrëmjes, në formate të ndryshme. Madje, edhe një ditë më herët pati shumë takime të Kurtit dhe Vuçiqit me përfaqësues të BE-së dhe Shteteve të Bashkuara të Amerikës, për të përgatitur sa më mirë takimin e 18 gushtit, i cili duhej të prodhonte diçka. Sepse, thoshin disa diplomatë, në rrethanat e tashme ndërkombëtare BE-ja nuk mund t’i ofrojë vetes që të dështojë edhe në këtë takim. Në ndihmë BE-së i kishte ardhur edhe i dërguari i posaçëm amerikan, Gabriel Escobar. Dhe, kur në BE vjen në takime një zyrtar amerikan me qëllimin që të ndihmojë në dialog, kjo shpesh do të thotë se kërkohet presion ndaj Kosovës pasi SHBA-ja nuk ka ndikim ndaj Beogradit. E, BE-ja është e vetëdijshme se besimi i kosovarëve ndaj BE-së, së paku në dialogun me Serbinë, nuk është edhe aq i madh. Për ta rritur besimin e kosovarëve Bashkimi Evropian e mirëpret “rolin shumë ndihmues të Shteteve të Bashkuara të Amerikës”.