5 perditesime
21:10

Palokaj: Liberalizimi i vizave, në vjeshtë ose në fund të vitit

Korrespodenti i KOHËS në Bruksel, Augustin Palokaj, ka thënë se Samiti i Bashkimit Evropian, i cili po mbahet në Bruksel, është takimi më pozitiv që ka parë ndonjëherë sa i përket liberalizimit të vizave për Kosovën.

Palokaj ka thënë në “Desku” të KTV-së, të enjten, se pritet që gjatë kryesimit të BE-së nga Çekia, që i bie gjatë gjysmës së dytë të vitit të ndodhë liberalizimi i vizave për Kosovën.

“Sa i përket Kosovës ndoshta është hera e parë që kemi dëgjuar shumë zëra në favor të liberalizimit të vizave dhe asnjë zë kundër. Tash thonë se ka ardhur koha që të lëvizet përpara. Ky është takimi më pozitiv që kam parë ndonjëherë sa i përket liberalizimit të vizave për Kosovën. Edhe Holanda edhe Franca janë shprehur të gatshëm që të lëvizin përpara. Këto dy shtete kanë qenë shtetet më skeptike. Duhet pasur parasysh se fjala është për një çështje ku vendimet merren me shumicë të planifikuar. Presim që gjatë pjesës së dytë të vitit, gjatë kryesimit të BE-ë nga Çekia të ndodhë liberalizimi i vizave por duhet pasur kujdes sepse askush nuk ka premtuar data konkretë për këtë vendim. Shembujt e vendeve që kanë marrë liberalizimin e vizave me Kosovën na lë të kuptojmë se mund të jemi me shpresë se diku në vjeshtë ose në fund të vitit të ndodhë, për të hyrë në fuqi para festave të fundvitit”, ka thënë Palokaj.

20:56

Smajljaj: Kosova e ka më të komplikuar marrjen e statusit të vendit kandidat për BE

Profesori i Politikave të Bashkimit Evropian, Avdi Smajljaj, deklaroi se Kosova e ka më të komplikuar marrjen e statusit të vendit kandidat për anëtarësim në Bashkimin Evropian, pasi ende nuk e ka të qartësuar marrëveshjen me Serbinë.

Ai tha të enjten në DESK-un e KTV-së, se nga 5 shtetet që nuk e njohin Kosovën, Greqia ka shprehur shenja të ndryshimit të qëndrimit ndaj Kosovës, por që sipas tij, paraprakisht duhet bërë reforma.

“Për Kosovën është edhe më e komplikuar mosnjohja, pra janë pengesa shtesë në procesin e statusit të kandidatit”, deklaroi ai.

Demush Shasha nga Instituti EPIK tha se Bashkimi Evropian preferon ta vazhdojë procesin e zgjerimit, duke i vendosur shtetet nëpër raunde të zgjeruara. Ai potencoi se Kosova mund ta marrë statusin e vendit kandidat drejt BE-së, por që nevojitet përmirësim të marrëdhënieve me Serbinë.

“Nëse Qeveria vazhdon me këtë tempo të marrëveshjeve, mund të vazhdojmë me statusin e kandidatit. Po jetojmë në kohë të paparashikueshme. Historiku çka na ka treguar më nuk vlen. Procesi i marrjes së statusin kandidat, në rastin e sotëm, janë thyer të gjitha pritjet”, tha Shasha.

20:41

Shasha: Kosova nuk ka humbur asgjë sot

Drejtori ekzekutiv i Insitutit EPiK, Demush Shasha, ka thënë se Kosova nuk ka humbur asgjë në Samitin e BE-së të mbajtur të enjten në Bruksel, ku është diskutuar edhe për procesin e liberalizimit të vizave.

I ftuar në emisionin “Desku” të KTV-së të enjten, Shasha ka thënë se Kosova në këtë drejtim është në rrugë të mbarë, por se tani duhet të adresohen sfidat që vendet skeptike i kanë shfaqur.

“Për mua ka qenë më se e mjaftueshme që në mbledhjen e Këshillit, një numër i vendeve kanë shfaqur mbështetje për procesin e liberalizimit të vizave. Nuk besoj që Kosova ka humbur diçka sot, jemi në rrugë të mbarë, tani duhet të synojmë që të ezaurojmë vendimmarrje institucionale deri në fund të këtij viti. Duhet vazhduar adresuar sfidat që vendet skeptike kanë shfaqur”, ka thënë ai.

Ai ka shtuar se institucionet e Kosovës duhet të vazhdojnë progresin në sundimin e ligjit dhe se nuk guxojnë të bëjnë hapa regresiv në këtë fushë.

“Joformalisht çdo herë është pranuar që pjesë e vendimmarrjes është edhe dialogu me Serbinë. Dhe duhet mirëmbajtur një komunikim jashtëzakonisht të afërt me vendet skeptike”, ka thënë ai.

20:34

Vela: BE-ja ka mungesë të guximit

Blerim Vela, shef i stafit të presidentes së Kosovës, Vjosa Osmani, ka thënë se Bashkimi Evropian ka mungesë të guximit për të marrë vendime.

Vela ka thënë në emisionin "Desku" në KTV, se në takimin që është mbajtur të enjten mes liderëve të BE-së dhe Ballkanit Perëndimor, të gjitha shtetet që janë deklaruar sa u përket liberalizimit të vizave për Kosovën, e kanë paraqitur mbështetjen e tyre.

Ai po ashtu ka thënë se nuk ka pasur ndonjë kriter shtesë që i është kërkuar Kosovës që ta plotësojë.

“Një hezitim i tillë do të krijonte hapësirë për ndikim nga Rusia dhe do të shtonte pakënaqësitë te qytetarët pasi nuk do t’i besonin më BE-së. BE-ja ka mungesë të guximit dhe ne kërkojmë që ajo të jetë më e guximshme dhe të marrë vendime. Në takimin që është mbajtur mes liderëve të BE-së dhe Ballkanit Perëndimor, nuk ka pasur asnjë rezervë as ndonjë kriter shtesë qe është kërkuar që Kosova ta plotësojë, në fakt Kosova i ka plotësuar kushtet që katër vjet dhe nga mbështetja deklarative e shprehur sot ne presim vendime konkrete”, ka thënë Vela.

Ai ka shtuar se institucionet e Kosovës janë duke punuar shumë që gjatë presidencës çeke të BE-së, të aplikohet për statusin e vendit kandidat për BE.

20:26

Smajljaj: Vërehet një dinamizim, por jo i mjaftueshëm për Ballkanin Perëndimor

Profesori i Politikave të Bashkimit Evropian, Avdi Smajljaj, ka thënë se BE-ja është duke u vonuar shumë sa i përket procesit të integrimit të Ballkanit Perëndimor.

I ftuar të enjten në emisionin “Desku” në KTV, Smajljaj ka thënë se është duke u vërejtur një dinamizim i Bashkimit Evropian, por jo i mjaftueshëm për Ballkanin Perëndimor.

Ai ka shtuar se procesi i liberalizimit të vizave për qytetarët e Kosovës, nuk do të duhej të jetë i lidhur me asnjë proces tjetër.

“Samiti i sotëm do të shihet në bazë të kërkesës së rajonit dhe ofertës që aktualisht po bën Bashkimi Evropian. Nëse marrim për bazë liberalizimin e vizave për Kosovën apo dhënien e statusit kandidat për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut mendoj që BE-ja është vonë. Vërehet një lloj dinamizimi por jo i mjaftueshëm për Ballkanin Perëndimor. Nëse lidhet procesi i liberalizimit të vizave me çfarëdo procesi tjetër në rajon, mendoj se është padrejtësi që bën Bashkimi Evropian për qytetarët e Kosovës. Edhe një herë Bashkimi Evropian dëshmoi se prioritet ka Evropën Lindore dhe jo Ballkanin Perëndimor”, ka thënë ai.

Sipas Smajljajt, kjo situatë më së shumti shkon në favor të Rusisë, sepse ajo tenton që zgjerimi i Bashkimit Evropian të jetë sa më i ngadalshëm.

20:22

Shasha: Konferenca e liderëve të “Ballkanit të Hapur”, akt antievropian

Demush Shasha nga Instituti EPIK, deklaroi se qëndrimi i liderëve të “Ballkanit të Hapur” në Samitin e Bashkimit Evropian, ishte anti-evropian, derisa shtoi se ky akt ndodhi “në zemër të Evropës”.

Shasha tha të enjten në DESK-un e KTV-së, se fjalori i kryeministrit të Shqipërisë, Edi Rama dhe akuzat ndaj BE-së ishin ekstreme, derisa sipas tij, Rama përdori narracion rus “që përdoret për t’i delegjitimuar strukturat evropiane”.

Në përgjithësi, në Samit pati mesazhe pozitive e negative. Pozitive për Kosovën, e negative për Ballkanin. Pozitive pasi për herë të parë patëm një mbështetje të madhe nga liderët e BE-së. Kjo është hera e parë që pamë se ka ndryshim disponimi brenda BE-së për liberalizimin e vizave. Kushdo që ka shprehur më shumë se kaq, ka pasur iluzione. Kosovën e pret një kohë prej 6 muajsh deri te mbërritja e liberalizimit”, deklaroi Shasha.