Arbëri

Virusi në miliardat e shtetit (I): Fryrja e buxhetit me projekte “fake”

 

Shumë projekte, sikur ai për Spitalin e Podujevës, figuronin formalisht në buxhetin e 2020-s. Bashkërisht ato shtojnë shpenzimet e projektuara, totali i të cilave i prezantohet publikut si buxhet vjetor. Por, në realitet, në mungesë të të hyrave projektet nuk zbatohen. Një pasqyrë preliminare financiare, e cila është siguruar nëpërmjet kërkesës për qasje në dokumente publike, konfirmon se vetëm 380 milionë euro u ekzekutuan për projekte kapitale, ndonëse ishin planifikuar 730 milionë euro. Fat i njëjtë pritet t’i presë projektet edhe sivjet, kur deficiti buxhetor është projektuar të jetë -566.3 milionë euro. Viktimë e parë e kësaj mungese buxheti janë projektet kapitale

Është shembur një godinë që kryente shërbime mjekësore në Podujevë, përfshirë trajtimin e të infektuarve nga pandemia COVID-19, ndërkaq këtë muaj është shembur edhe tenderi që parashihte ngritjen e një spitali mbi themelet e po kësaj godine. Por nga ky vit buxhetit të shtetit i janë bërë barrë shumë specialistë, të cilët janë rekrutuar për të punuar në spitalin që nuk ekziston.

Selami Krasniqi është shef i Zyrës së Prokurimit në Shërbimin Spitalor Klinik Universitar të Kosovës (ShSKUK), institucion ky që menaxhon spitalet. Tek arsyeton shpalljen e tenderit, ai u referohet dy vendimeve të Ministrisë së Shëndetësisë mbi themelimin dhe ngritjen e spitalit – njëri i vitit 2016 e tjetri i vitit 2019. Mbi bazën e tyre, rikujton se ministria e përfshiu projektin në buxhetin e vitit 2020, për të cilin figuronin të ndara 200 mijë euro. E në buxhetin e sivjetmë fondet më nuk shiheshin.