Arbëri

Dy rrethana për zgjedhje të reja në Kosovë

Foto: Driton Paçarada / Koha
 

Në situatën e tashme, pas dorëheqjes së kryeministrit Ramush Haradinaj nga posti i kryeminsitrit, ka vetëm dy rrethana nëpërmjet të cilave vendi mund të shkojë në zgjedhje të parakohshme, dhe të dyja i parasheh neni 82 i Kushtetutës: nëse brenda afatit prej 60 ditësh nga dita e caktimit të mandatarit nga presidenti nuk mund të formohet Qeveria e re; ose nëse për shpërndarjen e Kuvendit votojnë dy të tretat e të gjithë deputetëve.

Mbështetur në deklarimet publike, shumica e spektrit politik kërkon që kosovarët t’u drejtohen kutive të votimit. Haradinaj e ka kërkuar këtë tek të premten, por dy subjektet kryesore në opozitë, LDK e LVV, ka muaj që kanë ndërmarrë veprime në funksion të mbërritjes së këtij qëllimi. Madje, së fundmi ishin gati të bënin votat për mocion mosbesimi ndaj Qeverisë.