Arbëri

22 vjet

Foto: Driton Paçarada / KD
 

Shqiptarët e pushtuar po lexonin një gazetë të lirë në mëngjesin e 31 marsit 1997 gjithandej Kosovës. Paqes së brishtë po i vinte era luftë. Së pari duhej ta vrisje frikën brenda vetes, që pastaj me forcën e penës ta sfidoje argumentueshëm pushtimin policor e ushtarak serb. Me faktet në bosht të çdo shkrimi, mori udhë marshimi i “Kohës Ditore” me numrin 0 – që do të shpërndahej falas tri ditë me radhë – me gjashtëmbëdhjetë faqe gazetë. Zeroja simbolizonte një kthesë të madhe. Ajo zero do të bëhej gur themel i revolucionit të gazetarisë moderne në Kosovë. Revolucioni medial po reflektonte gjithëmbarshëm.

“Një devijim historik? Varet nga këndvështrimi”, sikur do të vlerësonte dhjetë vjet më vonë themeluesi dhe kryeredaktori i parë i “Kohës Ditore”, Veton Surroi. “Koha Ditore” vazhdon të ketë edhe sot ndikimin e njëjtë. Ende pa festuar njëvjetorin, ndikimin do t’ia legjitimonin Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Andej, kah sytë i kishin kthyer krejt shqiptarët. Në kërkim të shpresës.