Arbëri

“Drenica” e Durrësit, 20 vjetori i Qendrës së mobilizimit të luftëtarëve të UÇK

“Drenica” e Durrësit, 20 vjetori i Qendrës së mobilizimit të luftëtarëve të UÇK
 

Në themelet e ngjarjeve të mëdha të historisë më të fundit të popullit shqiptar, si një pasuri e çmueshme , e pashlyeshme dhe e paharrueshme në histori qëndron dhe do të mbetet edhe qendra më e madhe dhe më e rëndësishme e rekrutimit dhe e mobilizimit të luftëtarëve të UÇK-së, “Drenica “ në Durrës, e cila u ngrit dhe filloi të funksionojë me 1 prill të vitit të lavdishëm për Kosovën, të vitit 1999, menjëherë pas fillimeve të bombardimeve të NATO-s mbi ish-Jugosllavi për Çlirimin e Kosovës të cilat filluan me 24 Mars 1999.

Pra, përderisa viti 1999 është Viti i NATO-s , i 20 vjetorit të ndërhyrjes së saj, ashtu sikurse është Viti 1999 edhe Viti i Konferencës së Rambujesë, edhe Viti i Çlirimit të Kosovës me 12 Qershor 1999, po kështu 1999-ta, Prilli i 1999-ës është edhe viti i mobilizimit të madh të luftëtarëve nga trojet gjithëshqiptare dhe sidomos nga diaspora te “Drenica” e Durrësit e familjes patriotike të Sadri Kapitit, të cilën avokati i njohur, politikani i shquar dhe patriot, Spartak Ngjela, ka deklaruar se: ”Kjo është një Fortesë, një Kështjellë e pamposhtur, që politikanët nuk e kanë shumë për qejfi… “Drenica” e Durrësit dhe familja atdhetare Kapiti, meritojnë shumë , por, mjerisht, kjo është politika jonë e sotme”.(Spartak Ngjela , Durrës 5 Gusht 2008). Kjo ngjarje që ka të bëjë me Qendrën “Drenica” ka rëndësinë e saj si një faqe e lavdishme në historinë tonë kombëtare, pasi këtu duke iu përgjigjur thirrjes dhe kushtrimit për liri, mbërritën me mijëra e mijëra vullnetarë nga të gjitha shtetet ku kishte diasporë Shqiptare, nga Perëndimi, Gjermania, Italia, Franca, Britania, Suedia, Austria e deri nga SHBA, Australia e Kanadaja si dhe luftëtarë patriotë e liridashës nga Shqipëria, Maqedonia, Mali i Zi e Kosova Lindore. Qendra “Drenica” e Durrësit të sjell në kujtesë Lidhjen gjithëkombëtare të Prizrenit. “Drenica “ e Kapitëve të Durrësit u bë epiqendra kryesore që tërhoqi vëmendje jashtëzakonisht të madhe ndërkombëtare, ku për çdo ditë aty instaloheshin mediat kryesore ndërkombëtare perëndimore dhe botërore; ku nga aty pasqyrohej mbërritja dhe rekrutimi i luftëtarëve të UÇK-së, nga aty ato merrnin informacion edhe për gjendjen dhe situatën në Kosovë prej dëshmitarëve realë dhe okularë pasi për çdo ditë mbërrinin te “Drenica” e Durrësit qytetarë të dëbuar e të përndjekur nga makina ushtarake vrastare dhe genocidiste serbe; ku te”Drenica” e Kapitëve të Durrësit përveç vullnetarëve të UÇK-së bëhej edhe takimi e bashkimi i familjeve kosovare. Te “Drenica” e Durrësit bëhej takimi edhe i prindërve e pjesëtarëve të familjeve me bijtë dhe me bijat e tyre që vinin vullnetarë nga perëndimi për t’iu bashkangjitur luftëtareve të UÇK-së. “Drenica” ka qenë si të thuash pika e parë e kontaktit , si porti dhe porta pritëse dhe përcjellëse panshqiptare ku vinin, priteshin e përcilleshin në ditë për në betejë qindra vullnetarë e luftëtarë të lirisë ashtu sikurse me të drejtë shkrimtari Thanas Mustaqi e ka quajtur “Drenicën” e Durrësit “Mekë atdhedashurie”. Prej “Drenicës” bëhej ndërkombëtarizimi mediatik i Çështjes Kombëtare Shqiptare dhe i Ushtrisë më të re të Europës, i UÇK-së, karakteri luftarak dhe çlirimtar i një lufte burrërore, të pastër dhe heroike e cila kishte si aleat të saj Fuqinë ushtarake më të madhe botërore, NATO-n e drejtuar nga SHBA.