Vështrime

Kujtim lufte 25 vjet pas (7)

Bandat serbe u futën në fshat. Kë gjetën nëpër shtëpi e vranë. Madje edhe njerëz të palëvizshëm. Ia futën flakën thuajse secilës shtëpi. Dhe, natyrisht shkollës. I zunë 23 anëtarë të familjes Deliu. I vranë që të gjithë. Por, jo pa i torturuar në formën më çnjerëzore të mundur. Nëntë ishin gra. Pesë ishin fëmijë. Më e vogla ndër fëmijët kishte qenë Dituria, gjashtëjavëshe. Ajo e vetmja e mbijetoi masakrën e mbrojtur nga trupi i nënës. Por, nuk i shpëtoi vdekjes. Dy muaj më vonë do të vdiste në Likoc

Mjerimi i një bote... Dështimi i një ndërmjetësimi... Qyqarllëku i një ushtrie

Tre tituj të një balline me tri fotografi. Dy edhe nuk çojnë aq kandar. E madhja të lë pafrymë e të pafjalë: është e një djaloshi, të veshur me xhaketë që ia mbulon kokën, me duart e çuar, sikur kur fle foshnja. Posa i kishte mbushur dy vjet dhe quhej Valmir. E kishte fytyrën e përgjakur dhe rreth qafës mbante cucllën mashtruese. Nuk flinte. E kishin vrarë.