Vështrime

Liberalizimi dhe PTSD

Pezullimi i liberalizimit të vizave do të ishte akt barbar i papranueshëm për një vend që në themelet e veta ka “Liberté”. Një akt i tillë do të ishte i padenjë për diplomacinë dhe popullin francez. Prandaj është i pamundur

Ishte kurioze të vështrosh se çfarë furtune prodhoi një fjali e vetme e presidentit Macron për rishqyrtimin potencial të liberalizimit të vizave. Ajo ngjalli reagime pasionante të politikanëve, tituj alarmues të mediave dhe reagime emocionale të qytetarëve. Nga debatet e studiove televizive e deri te llafet e kafeve secili prej nesh ishim të preokupuar me deklaratën e presidentit Macron. Dhe nga diskutimet me njerëzit ishte shumë e qartë që ideja e pezullimit të liberalizimit të vizave prodhonte ndjenja shumë të forta emocionale te secili prej nesh. Ishte sikur e gjithë shoqëria përjetonte PTSD nga liberalizimi i vizave.

Sipas shoqatës psikiatrike amerikane, Çrregullimi i Stresit Post-Traumatik apo “Posttraumatic Stress Disorder” (PTSD) është një çrregullim psikiatrik që mund të ndodhë te njerëzit që kanë përjetuar një ngjarje traumatike. Njerëzit me PTSD shmangin situatat ose njerëzit që ua kujtojnë atyre ngjarjen traumatike dhe mund të kanë reagime të forta kur ekspozohen ndaj rrethanave të tilla.