Vështrime

Epoka e lëmshit

Ndërsa reduktimi vullnetar i profilit të dikujt mund të mos duket tërheqës për shumë ekspertë dhe intelektualë, është e vetmja mënyrë për të shmangur poshtërimin e diskursit publik. Pa një sasi të vogël të vetëpërmbajtjes, rrjedha e vazhdueshme e veprimeve të nxehta mund të përfundojë duke minuar debatin e informuar që nënshtron të gjitha shoqëritë e hapura. Për të perifrazuar Ludwig Wittgensteinin, për çfarë nuk mund të thuash asgjë thelbësore pas reflektimit të konsideruar, më mirë është të heshtësh

Providence – Takimi vjetor i Forumit Ekonomik Botëror në Davos dikur ishte destinacioni kryesor për akademikët dhe figurat e njohura publike për të komentuar mbi gjendjen e botës. Por në ditët e sotme, destinacioni është vetëm një klikim larg. Ekosistemi ynë i lajmeve i drejtuar nga mediat sociale po na mbyt praktikisht në opinionin e ekspertëve, duke na përmbytur me kaq shumë fjalë, saqë pak vend lihet për analiza të zhytura në mendime dhe debate të fokusuara – oksigjeni i një diskursi të shëndetshëm publik.

Merrni parasysh, për shembull, sa shpejt dhe sa shpesh u zhvendos konsensusi i ekspertëve gjatë gjithë pandemisë COVID-19. Kina bëri një punë shumë më të mirë për ndaljen e përhapjes së virusit sesa shumë demokraci liberale, derisa strategjia e saj drakoniane zero-COVID demonstroi dështimin e autokracisë. Dhe, pavarësisht rritjes së infeksioneve në javët që kur politikëbërësit braktisën papritur strategjinë, është ende e mundur që Kina të ketë më pak vdekje të tepërta të lidhura me COVID-in sesa Shtetet e Bashkuara. Të tjerë argumentuan se shoqëritë e polarizuara si SHBA-ja do të ishin më keq se vendet me nivele të larta të besimit social, derisa Suedia u bë një përrallë paralajmëruese. Dhe India u konsiderua se po performonte relativisht mirë derisa numri i vdekjeve katastrofike të variantit Delta zbuloi shkallën e keqmenaxhimit të qeverisë - dhe kjo e fundit, gjithashtu, duket paksa më pak e rëndë në pamje të analizuar, pas përpjekjes së suksesshme të vaksinimit të vendit.