Vështrime

Jeta, liria dhe prodhimi i humbur

Ndërsa përhapja e vazhdueshme e virusit ndërlikon heqjen graduale të politikës zero-COVID, Kina mund të shtojë përpjekjet e saj të vaksinimit, veçanërisht në mesin e të moshuarve, gjatë muajve të ardhshëm dhe të përgatisë objektet mjekësore për t’u marrë me rritje të mundshme të rasteve, duke përfshirë zgjerimin e kapaciteteve të njësisë së kujdesit intensiv të spitaleve. Reduktimi i mbështetjes në politikën zero-COVID do të lehtësonte gjithashtu rivendosjen e jetës normale për qytetarët kinezë

NEW YORK – Protestat kundër karantinës që shpërthyen në të gjithë Kinën muajin e kaluar nxjerrin në pah hendekun midis popullit kinez dhe drejtuesve të Partisë Komuniste në lidhje me domosdoshmërinë e politikës së rreptë zero-COVID. Duke pasur parasysh shkëputjen e dukshme, ia vlen të shqyrtohet se si dhe pse autoritetet dhe publiku janë rritur kaq larg në vlerësimin e tyre për kostot dhe përfitimet e politikës.

Një ndryshim i rëndësishëm duket të jetë vlera që të dyja palët i japin lirisë. Ndërsa publiku mund t’i japë përparësi lirisë ndaj kufizimeve të rënda pandemike, qeveria pohon se sakrificat janë të nevojshme për të shpëtuar jetë.