Vështrime

A e ka diskredituar Altruizmin Efektiv debakli i FTX-së?

Në të kundërt, mashtrimi në të cilin pretendohet se është përfshirë Bankman-Fried ishte i panevojshëm dhe i pajustifikuar. Shembujt e shumtë të financuesve të suksesshëm që janë rrënuar nga praktikat joetike dhe të paligjshme të biznesit duhet të kenë qenë një paralajmërim i mjaftueshëm. Kanti e kishte gabim kur pohoi se të thuash të vërtetën është një kërkesë absolute, por altruistët dhe utilitaristët e mençur efektivë e dinë se ndershmëria është politika më e mirë dhe pandershmëria është në thelb e rrezikshme. Në rastin e Bankman-Fried, rreziku nuk ishte vetëm për pasurinë, reputacionin e tij dhe ndoshta lirinë e tij

Në vazhdën e kolapsit të shkëmbimit të kriptomonedhave FTX, dhe mes raporteve se themeluesi i FTX-së, Sam Bankman-Fried, devijoi miliarda dollarë fondet e klientëve, disa vëzhgues e kanë lidhur keqpërdorimin e supozuar financiar me idetë e mbajtura gjerësisht nga “Lëvizja e altruizmit efektiv”, për të cilën Bankman-Fried thotë se e frymëzoi atë. Më konkretisht, ata tregojnë për pikëpamjen etike se qëllimi justifikon mjetet.Altruizmi efektiv thotë se një nga  synimet tona duhet të jetë të bëjmë sa më shumë të mira që mundemi. Në ndjekjen e këtij qëllimi, besojnë altruistët efektivë, ne duhet të përdorim arsyen dhe provat për të na udhëhequr. Ne duhet të mbështetemi në kërkime për të gjetur se cilat organizata bamirëse bëjnë më të mirën, për çdo dollar të marrë.

Në përputhje me këto ide, themelova “The Life You Can Save”, organizatë bamirëse që inkurajon dhënien dhe kuron një listë të bamirësive më efektive që ndihmojnë njerëzit në varfëri ekstreme. Një uebfaqe tjetër efektive e altruizmit, ofron udhëzime për zgjedhjen e një karriere që do t'i mundësojë dikujt të bëjë mirë. Përfshirë midis një sërë opsionesh është "të fitosh për të dhënë" - të kërkosh të fitosh mirë, jo për të jetuar bujarisht, por për të qenë në gjendje të dhurosh më shumë për bamirësi efektive.