Vështrime

Nga targat - te marrëveshja

Çështja e targave është një nga ato pikat e rralla ku Kosova mund të lëshojë pe, por që do t’ia mundësonte të kërkonte lëshim pe në një pikë tjetër, siç është anëtarësimi në organizata ndërkombëtare. Kështu, Kosova do të mund ta shndërronte një “humbje” në një fitore. Për më tepër, Kosova ka komoditet të pranojë që ta fusë çështjen e targave në negociata, në këmbim të kërkesave të saj për çështje të tjera, siç mund të jenë çështje që kanë të bëjnë me Asociacionin apo me afatizimin e dialogut

Tensionet mes Kosovës dhe Serbisë janë ngritur përsëri, përderisa të dyja tentojnë të dëshmojnë se kanë kontroll mbi veriun e Kosovës. Serbia e bën këtë përmes presionit mbi qytetarët që të dalin nga institucionet e Kosovës. Kurse sjellja e Kosovës me vendimet për targat, në anën tjetër, është përpjekje për të dëshmuar se Kosova e ka nën kontroll territorin në veri. Por a është e mundur që të kalohet nga çështja e targave drejt një marrëveshjeje gjithëpërfshirëse?

“Krimeja e butë”