Vështrime

Gjenerali ukrainas që po i dëbon rusët

Valeri Salushni, shef i Shtabit të Përgjithshëm të armatës ukrainase, është shndërruar në hero të vendit të tij – falë shkathtësisë së trupave të tij në fushëbetejë. Kush është ky gjeneral?

Valeri Salushni, shef i Shtabit të Përgjithshëm të armatës ukrainase, është shndërruar në hero të vendit të tij – falë shkathtësisë së trupave të tij në fushëbetejë. Kush është ky gjeneral?

Të premten Vlladimir Putini e luajti rolin e Sllobodan Millosheviqit. Ashtu si diktatori serb në fund të viteve ‘80 dhe në fillim të viteve ’90, edhe diktatori rus mblodhi përkrahësit e tij në një shesh, kësaj radhe në Sheshin e Kuq të Moskës, për t’i njoftuar se Rusia është zgjeruar. Nën klithmat “Rosija, Rosija”, Putini e njoftoi miletin rus se brenda kufijve të Rusisë tani janë edhe disa treva që “historikisht kanë qenë ruse”. Koreografia e orgjisë nacionaliste u ngjante festimeve serbe me raki e me dalldi në qendrën “Sava” të Beogradit, kur ishte hequr autonomia e Kosovës. Të shtunën Moska u detyrua të pranonte se ushtria e saj ishte tërhequr nga qyteza Liman, një nyjë e rëndësishme rrugore dhe hekurudhore në lindje të Ukrainës. Në luftë simbolika është shumë e rëndësishme: 24 orë pasi Putini e kishte shpallur Limanin pjesë të Rusisë, ushtarët ukrainas ngritën flamurin e Ukrainës në Liman.

Pas këtij suksesi dhe sukseseve të javëve të fundit të armatës ukrainase kundër agresorit rus qëndron një gjeneral, i cili nuk flet shumë, sepse ai i përmbahet maksimës se gjenerali duhet të komandojë dhe luftojë dhe mundësisht të heshtë. Valeri Salushni, shef i Shtabit të Përgjithshëm të armatës ukrainase, i shmang paraqitjet në media, ai nuk dëshiron të jetë në fokus të opinionit. Këtë detyrë Salushni ia ka lënë presidentit Vollodimir Zelenski që nga 24 shkurti, dita kur trupat e Kremlinit sulmuan Ukrainën. Si aktor dhe jurist, Zelenski është më i përshtatshëm për të komunikuar me opinionin. Këtë ai e ka dëshmuar me disa fjalime dramatike, patriotike dhe me efekt në opinionin ukrainas dhe botëror.