Vështrime

BPE - Bashkësia Politike Evropiane nuk duhet të jetë zëvendësim për anëtarësim në BE

Këtë javë në kryeqytetin e Çekisë, Pragë, do të zhvillohet samiti i parë i Bashkësisë Politike Evropiane (BPE), ku do të mblidhen më shumë se 45 shefa të shteteve apo qeverive evropiane dhe të institucioneve të BE-së. Ndodh kjo vetëm disa muaj prej kur i pari, idenë për krijimin e një forumi të tillë e kishte përmendur presidenti i Francës, Emanuel Macron, në kohën kur vendi i tij e kishte kryesimin e radhës së BE-së.

Krijimi i një forumi politik ku do të diskutonin vendet evropiane është i nevojshëm, sepse nuk i takon Bashkimit Evropian të thirret në tërë Kontinentin e Evropës. Por, përkundër “garancive” se kjo nismë nuk do të jetë zëvendësim për anëtarësimin e plotë në BE, mbetet dyshimi se do të jetë së paku një alternativë e përkohshme

Këtë javë në kryeqytetin e Çekisë, Pragë, do të zhvillohet samiti i parë i Bashkësisë Politike Evropiane (BPE), ku do të mblidhen më shumë se 45 shefa të shteteve apo qeverive evropiane dhe të institucioneve të BE-së. Ndodh kjo vetëm disa muaj prej kur i pari, idenë për krijimin e një forumi të tillë e kishte përmendur presidenti i Francës, Emanuel Macron, në kohën kur vendi i tij e kishte kryesimin e radhës së BE-së.

Por këtë ide e kishte mbështetur që në fillim edhe presidenti i Këshillit Evropian, Charles Michel, me dallimin e vogël në emërtim, pasi Michel e quajti atë si “Bashkësi Gjeopolitike Evropiane”. Ajo që ishte e njëjtë, ishte ideja që të krijohej një format ku do të bashkëvepronin të gjitha vendet e kontinentit “që duan të ndajnë vlerat dhe interesat e përbashkëta”, jo vetëm ato që janë anëtare të Bashkimit Evropian, por edhe vendet që duan të jenë në BE, por akoma nuk janë afër, ato që me vullnetin e tyre nuk duan të bëhen anëtare, por edhe Britania e Madhe, e cila me vullnetin e qytetarëve të saj ishte larguar nga anëtarësia në Bashkimin Evropian.