Vështrime

Zemërgjerësia në pritje e Kurtit

Është ironi shekspiriane që sot Lëvizja Vetëvendosje është legjionare e procesit integrues të vendit. Gjatë këtij mandati qeverisës Qeveria Kurti synon vendimin pozitiv për liberalizimin e vizave dhe marrjen e statusit të vendit kandidat. Nëse këto dy objektiva të tyre realizohen, atëherë së paku në këtë sens Qeveria Kurti do të jetë historike. Dhe, siç duket, ky zell integrues vjen drejtpërdrejt nga vetë kryeministri Kurti. Në fillim të këtij viti, kur Qeveria miratoi Programin Kombëtar për Zbatimin e MSA-së, kryeministri Kurti tha: “Zbatimi i MSA-së është proces shtetëror...të gjithë ne si institucione duhet të kemi pronësi në të gjitha aspektet e këtyre reformave”. Kjo është shumë e vërtetë, por kjo ishte e vërtetë edhe në vitin 2015, kur Kurti dhe Lëvizja Vetëvendosje braktisën sallën e Kuvendit në mënyre demonstrative me rastin e ratifikimit të po kësaj marrëveshjeje, të cilën sot Kurti e cilëson “shtetërore”. Tani ose sjellja e Kurtit ka qenë antishtetërore në 2015, ose është e tillë sot... ose Kurti ka qenë thjesht një opozitar oportunist... ose Kurti thjesht ka ndryshuar... ose të gjitha këto nga pak... ose edhe më e saktë: e gjithë kjo nuk ka rëndësi. Jemi ku jemi sot këtu në 2022 dhe Kurti e sheh me të drejtë MSA-në si proces shtetëror ku të gjitha institucionet duhet të kenë pronësinë e tyre.

Kryeministrit Kurti në horizont po i shfaqet një mundësi e veçantë për të ofruar kontributin e tij në ndërtimin e kulturës së konsensusit në kuadër të procesit integrues të vendit

Është ironi shekspiriane që sot Lëvizja Vetëvendosje është legjionare e procesit integrues të vendit. Gjatë këtij mandati qeverisës Qeveria Kurti synon vendimin pozitiv për liberalizimin e vizave dhe marrjen e statusit të vendit kandidat. Nëse këto dy objektiva të tyre realizohen, atëherë së paku në këtë sens Qeveria Kurti do të jetë historike. Dhe, siç duket, ky zell integrues vjen drejtpërdrejt nga vetë kryeministri Kurti. Në fillim të këtij viti, kur Qeveria miratoi Programin Kombëtar për Zbatimin e MSA-së, kryeministri Kurti tha: “Zbatimi i MSA-së është proces shtetëror...të gjithë ne si institucione duhet të kemi pronësi në të gjitha aspektet e këtyre reformave”. Kjo është shumë e vërtetë, por kjo ishte e vërtetë edhe në vitin 2015, kur Kurti dhe Lëvizja Vetëvendosje braktisën sallën e Kuvendit në mënyre demonstrative me rastin e ratifikimit të po kësaj marrëveshjeje, të cilën sot Kurti e cilëson “shtetërore”. Tani ose sjellja e Kurtit ka qenë antishtetërore në 2015, ose është e tillë sot... ose Kurti ka qenë thjesht një opozitar oportunist... ose Kurti thjesht ka ndryshuar... ose të gjitha këto nga pak... ose edhe më e saktë: e gjithë kjo nuk ka rëndësi. Jemi ku jemi sot këtu në 2022 dhe Kurti e sheh me të drejtë MSA-në si proces shtetëror ku të gjitha institucionet duhet të kenë pronësinë e tyre.

Dhe ky është në fakt mesazhi më thelbësor i procesit integrues. Është e pamundshme që procesi integrues i vendit të avancojë pa pronësi të përbashkët të të gjithë spektrit politik dhe të të gjitha institucioneve publike të vendit tonë. Ai kërkon espirit de corps ndërpartiak. Siç u përmend, VV-ja ka kundërshtuar MSA-në, por sot janë mbështetës më fanatikë të saj. Reforma e financimit të partive politike është filluar para dhjetë vjetësh nga opozita e sotme, por është miratuar vetëm këtë vit. Reformat në fushën e sundimit të ligjit dhe administratës publike ende presin zenitin e tyre. Reformat evropiane në natyrën e tyre kërkojnë kohë, pasi që janë të ndjeshme politikisht, të kushtueshme financiarisht dhe komplekse teknikisht. Rrjedhimisht është shumë e rëndësishme që këto reformat të gëzojnë mbështetjen dhe konsensusin e gjithë spektrit politik, pasi që kjo siguron vazhdimësinë dhe qëndrueshmërinë e tyre. Dhe, kjo nuk është kështu vetëm në Kosovë. Kur Shqipërisë iu kërkua miratimi i tri ligjeve të famshme për marrjen e statusit të vendit kandidat, Partia Socialiste pengoi miratimin e tyre me qëllim të përfitimeve politike zgjedhore. Por, kur erdhi në pushtet, PS-ja u shndërrua në promovues më të madh të procesit integrues të Shqipërisë duke shtyrë përpara reformat jashtëzakonisht komplekse evropiane sikur që është vettingu. Pengimi i marrjes së statusit të vendit kandidat i ka shërbyer Edi Ramës, por ka dëmtuar procesin integrues të Shqipërisë dhe kredibilitetin e saj në skenën ndërkombëtare. Njëjtë siç Berisha sot dëmton procesin integrues me pengimin e vettingut.