Vështrime

A duhet të automatizohen profesorët e shkencave humane?

Studiuesit e shkencave humane në ditët e sotme shpesh bëjnë shaka me numrin e vogël të lexuesve që mund të presim për punimet tona të botuara. Në mungesë të mbulimit të medias kryesore, artikulli standard i revistës së filozofisë mund të lexohet nga pesë filozofët e tjerë që përmenden aty dhe pothuajse askush tjetër. Megjithatë, në një të ardhme të shkrimit akademik të gjeneruar nga inteligjenca artificiale, lexuesit standardë do të kufizohen kryesisht në makina

Ka pasur shumë shqetësime për krizën e shkencave humane dhe përparimet e fundit në inteligjencën artificiale e kanë shtuar ankthin. Nuk janë vetëm shoferët e kamionëve, puna e të cilëve kërcënohet nga automatizimi. Algoritmet e mësimit të thellë po hyjnë gjithashtu në fushën e punës krijuese. Dhe tani, ata po demonstrojnë saktësi në detyrat që kryejnë profesorët e shkencave humane kur ata nuk japin leksione: përkatësisht në shkrimin e punimeve dhe dorëzimin e tyre për botim në revista akademike.

A mund të jetë i automatizuar botimi akademik? Në shtator të vitit 2020, algoritmi i të mësuarit të thellë i OpenAI, GPT-3, demonstroi aftësi mbresëlënëse gazetareske duke shkruar koment në gazetën “The Guardian” me bazë të besueshme mbi temën “pse njerëzit nuk kanë asgjë për t'u frikësuar nga inteligjenca artificiale”. Dhe në fillim të këtij viti, psikiatrja suedeze Almira Osmanovic Thunström i kërkoi të njëjtit algoritëm të shkruante kërkesën për një revistë akademike.