Vështrime

Dialog nën tytat e gjata

Tytat e gjata të rishfaqura rishtas në veri, nuk janë thjesht armë me të cilat vazhdon të mbahet e cenuar siguria në këtë pjesë të Kosovës. Ato përbëjnë armën kryesore të Serbisë për ta nxjerrë maksimumin në finale të dialogut. E, e pakta që sot e synon, është që urën qendrore në Mitrovicë ta kthejë në pikë kufitare e lumin Ibër në kufi

Një pikë e përhershme vrojtimi me njerëz të uniformuar e të armatosur, ndodhej në skaj të urës së Ibrit në veri të Mitrovicës, kur në mars të 2011-s Kosova nisi një fazë të re dialogu me Serbinë. E ura që lidh qytetin e ndarë nga lumi, pothuajse prej pasluftës ngjasoi në pikë kufitare, jo veç për barrikadat e postblloqet që uniformat i mbanin mbi të, por edhe për shkak të realiteteve politike që hasen tek kalohet nga njëra, në anën tjetër të qytetit të ndarë edhe etnikisht.

Pika e vrojtimit i përkiste “Mbrojtjes Civile”, formacion ilegal i Serbisë në Kosovë. Nëpërmjet tri syresh, u kontrollua rruga nga Mitrovica për në pikën kufitare në Jarinje. Dhe, krahas kësaj, pjesëtarët e armatosur mbajtën 15 hapësira të vendosura në 7 lokacione, për të cilat ishin në dijeni autoritetet shtetërore të sigurisë e edhe ato ndërkombëtare, por nuk vepruan kurrë.