Vështrime

Çfarë e ndali globalizimin?

Lufta në Ukrainë ka arritur atë që nuk mundën ta arrijnë pabarazia e madhe e brendshme dhe pandemia COVID-19. Është një gjë të mbështeteni te miqtë tuaj, edhe nëse kjo nënkupton vështirësi për disa punëtorë në tregun tuaj të brendshëm; është krejtësisht diçka tjetër të mbështetesh te armiqtë e tu. Dhe kështu, “shkatërrimi i siguruar reciprok” ekonomik që supozohej të frenonte deglobalizimin me sa duket ka arritur kufijtë

Pas dekadash hapjeje të paprecedentë, marrëdhëniet ekonomike ndërkombëtare kanë hyrë në epokën e re, të karakterizuar nga mosbesimi dhe ndarja. Duke pasur parasysh kostot e mundshme të këtij ndryshimi, ia vlen të rishikojmë se si arritëm këtu.

Pas përfundimit të Luftës së Ftohtë, globalizimi solli reduktimin drastik të varfërisë ekstreme, së paku jo duke u mundësuar vendeve të Azisë Lindore, përfshirë Kinën, të arrinin rritje dhe zhvillim të shpejtë. Standardet e jetesës (të matura me të ardhurat për frymë) gjithashtu u përmirësuan globalisht.