Vështrime

BE-ja pranon se ka probleme të brendshme me demokracinë

Bashkimi Evropian pa dyshim është suksesi më i madh i ndonjë procesi të integrimit që ka njohur njerëzimi. Është hera e parë që një union krijohet me vullnetin e lirë të popujve të lirë. Nuk është ndonjë perandori, e cila okupon territore dhe popuj dhe i detyron t’i nënshtrohen. Është një bashkim vullnetar bazuar në interesa të përbashkëta. I krijuar nga gjashtë shtete në mesin e shekullit të kaluar, sot numëron 27. Deri vonë i kishte 28. Se fjala është për union ku vendet me vullnetin e tyre bëhen pjesë dhe po me vullnetin e tyre mund edhe të largohen, dëshmon Brexiti, më saktësisht largimi i Mbretërisë së Bashkuar nga BE-ja.

Brenda një jave në BE ndodhën gjëra të pabesueshme. Parlamenti Evropian miratoi një raport ku konstatoi se një shtet anëtar, Hungaria, nuk është më “demokraci e plotë”. Komisioni Evropian miratoi aktin mbi mbrojtjen e lirisë së mediave, me qëllim të mbrojtjes së pluralizmit dhe pavarësisë editoriale. Të dielën Komisioni Evropian miratoi vendimin për të propozuar ngrirjen e mbi 7 miliardë eurove mjete financiare për Hungarinë, për shkak të problemeve me sundimin e ligjit. E gjithë kjo ndodhi pas fjalimit vjetor të presidentes së Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen, ku ajo pranoi se brenda saj BE-ja ka probleme me vlerat demokratike dhe se ato duhet të mbrohen dhe të promovohen në vendet e BE-së, përderisa BE-ja i afirmon ato tek vendet e treta

Bashkimi Evropian pa dyshim është suksesi më i madh i ndonjë procesi të integrimit që ka njohur njerëzimi. Është hera e parë që një union krijohet me vullnetin e lirë të popujve të lirë. Nuk është ndonjë perandori, e cila okupon territore dhe popuj dhe i detyron t’i nënshtrohen. Është një bashkim vullnetar bazuar në interesa të përbashkëta. I krijuar nga gjashtë shtete në mesin e shekullit të kaluar, sot numëron 27. Deri vonë i kishte 28. Se fjala është për union ku vendet me vullnetin e tyre bëhen pjesë dhe po me vullnetin e tyre mund edhe të largohen, dëshmon Brexiti, më saktësisht largimi i Mbretërisë së Bashkuar nga BE-ja.

Pikërisht pse ka qenë proces demokratik zgjerimi i BE-së, ka qenë edhe aq i suksesshëm. Edhe ato që nuk kanë dashur të jenë pjesë të BE-së, si Zvicra, Norvegjia dhe Islanda, edhe ato që nuk janë në Evropë si SHBA-ja, Japonia, Australia apo Kanadaja, pranojnë se Bashkimi Evropian promovon dhe mbron vlerat më të larta të demokracisë, mbrojtjes së gazetarëve, ruajtjes së mjedisit, lirive themelore dhe tregut të lirë me mundësi të barabarta. Për këto vlera është konsideruar kampione në botë.