Vështrime

Strategjia kundër Rusisë po funksionon dhe duhet të vazhdojë

Lufta nuk ka marrë fund dhe regjimi i Putinit ende po i mban në duar disa karta. Mirëpo me strategjinë aktuale perëndimore, Kremlini do ta ketë praktikisht të pamundur që ta ndryshojë rrjedhën. Koha dhe historia janë në anën e ukrainasve – për aq kohë sa i përmbahemi strategjisë sonë

Lufta e Rusisë kundër Ukrainës ka hyrë në një fazë të re. Ushtria ukrainase po bën përparime spektakolare, duke çliruar shumë qytete e fshatra dhe duke i detyruar forcat ruse që të zmbrapsen. Përderisa mbetet të shihet se sa larg do të shkojë kundërofensiva ukrainase, tashmë veç është e qartë se ekuilibri strategjik në terren po ndryshon.

Bashkimi Evropian në ndërkohë është plotësisht i mobilizuar për t’iu kundërvënë krizës energjetike. I kemi mbushur uzinat tona të depozitimit të gazit deri në mbi 80 për qind – bukur përpara datës së synuar të 1 nëntorit – dhe jemi dakorduar për caqe të qarta në reduktimin e konsumimit të gazit përgjatë dimrit. Për t’i ndihmuar konsumatorët e ndjeshëm dhe bizneset në menaxhimin e rritjes së çmimeve, jemi duke ecur përpara me propozimet, si taksa e papritur në kompanitë energjetike, që kanë siguruar përfitime të tepërta.