Vështrime

A do ta shtyjnë Evropën buzë greminës trazirat e Italisë?

Për t’u përkeqësuar puna edhe më shumë, kriza e kostos së jetesës, mund të intensifikohet gjatë muajve të dimrit, e nxitur nga inflacioni i lartë dhe mungesa e energjisë. Kjo do të nxiste pakënaqësi popullore dhe do të ushtronte presion mbi shpenzimet publike, duke minuar pozicionin fiskal të Italisë. Me zgjerimin e diferencës midis obligacioneve gjermane dhe italiane, edhe menaxhimi i borxhit do të bëhej më i vështirë

Dorëheqja e ish-presidentit të Bankës Qendrore Evropiane, Mario Draghi, si kryeministër i Italisë ka hedhur sërish në qendër të vëmendjes politikën jofunksionale të vendit dhe pozicionin e pasigurt të borxhit. Por çfarë implikimesh kanë problemet e Italisë dhe rënia e Draghit për eurozonën?

Me 150% të GDP-së, barra e borxhit publik të Italisë është ndër më të mëdhatë në botë dhe e dyta më e madhe midis vendeve të G20-s, pas Japonisë dhe përpara Shteteve të Bashkuara. Kështu, barra e borxhit të Italisë është rritur me rreth 50% që nga viti 1990, kur ajo arriti në rreth 100% të GDP-së.