Vështrime

Testimi i Kushtetutës së Francës

Për shkak se është e barabartë me zgjedhjen e një mbreti, votuesit francezë i duan zgjedhjet presidenciale. Ajo që do të ndodhë në zgjedhjet e ardhshme parlamentare nuk ka shumë rëndësi për ta. Por kjo ka rëndësi kushtetuese, sepse sistemi në thelbin e tij është parlamentar

U konsiderua si gjë e zakonshme. Cilido qoftë rezultati i zgjedhjeve presidenciale të Francës në muajin prill, votuesit do të zgjidhnin deputetë nga e njëjta parti si fituese në zgjedhjet e përgjithshme të këtij muaji. Por, duke privuar koalicionin qendror të presidentit Emmanuel Macron nga shumica absolute në Asamblenë Kombëtare, votuesit janë larguar nga skenari i zakonshëm dhe ia kanë paraqitur sistemit politik të Francës një sfidë të madhe.

Ani pse Kushtetuta përcakton se “Qeveria do të vendosë dhe do të udhëheqë politikën e kombit”, votuesit francezë shfaqin pak interes për zgjedhjet e Asamblesë Kombëtare. Pjesëmarrja pritej të ishte jashtëzakonisht e ulët dhe kështu ndodhi: Jo më pak se 70% e votuesve të moshës 18-34 vjeç nuk votuan. Deri më tani ka qenë e parashikueshme.