Vështrime

70-vjetori jubilar i Mbretërisë së Elizabeth II

Sot dhe ditëve të vikendit Britania e Madhe e shënon 70-vjetorin e Mbretëreshës Elizabeth në fron. Është koha më e gjatë e regjistruar në historinë e Britanisë së Madhe e sundimit të ndonjë monarku. Jubileu i platinit, qysh po e quajnë, shënohet si festë e veçantë shtetërore dhe do të shoqërohet me aktivitete të shumta, të organizuara qoftë nga vetë shteti, monarkia apo edhe nga vetë qytetarët. Fëmijët janë të liruar nga shkolla dhe punëtorët nga puna.

E vlerësova se ky vit jubilar i Mbretëreshës Elizabeth II, krahas rëndësisë historike të cilën e bart për popullin dhe vendin e saj, e mbart njashtu edhe për mua si shqiptar nga Kosova i natyralizuar në britanik, si dhe për shumë bashkëkombës të mi të tjerë me të cilët e ndajmë të njëjtin fat. Britania e Madhe e ka luajtur një rol krucial në rrugëtimin e lirimit të Kosovës nga kthetrat e shtetit serb, si dhe në pavarësimin e saj si shtet. Do të mbetet një shtet mik i përjetshëm i Kosovës dhe jo rrallëherë edhe mik udhërrëfyes se çfarë drejtimi duhet të marrë demokracia e re kosovare

Sot dhe ditëve të vikendit Britania e Madhe e shënon 70-vjetorin e Mbretëreshës Elizabeth në fron. Është koha më e gjatë e regjistruar në historinë e Britanisë së Madhe e sundimit të ndonjë monarku. Jubileu i platinit, qysh po e quajnë, shënohet si festë e veçantë shtetërore dhe do të shoqërohet me aktivitete të shumta, të organizuara qoftë nga vetë shteti, monarkia apo edhe nga vetë qytetarët. Fëmijët janë të liruar nga shkolla dhe punëtorët nga puna.

Në anët tjetër, oraret e pubeve, restoranteve dhe lokaleve të tjera të argëtimit do t’i kenë licencat e zgjatura të punës përtej orarit, ashtu që popullit t’i mundësohet që të participojë në organizimet e festave të tyre edhe nëpër pubet e shumta qindravjeçare rurale. Çdo lokal dhe qendra e qytetit të Londrës është e kapluar me flamuj të shumtë të Britanisë së Madhe, si dhe me imazhet e Mbretëreshës Elizabeth II.