Vështrime

BE-ja duhet ta mbështetë anëtarësimin e Kosovës në Këshillin e Evropës

Për dhjetë vjet Kosova ka qenë më shumë në shërbim të dialogut të Brukselit sesa dialogu në shërbim të Kosovës. Çfarëdo që ka bërë Kosova, apo ka paralajmëruar se do të bëjë, ka marrë porosi që të ketë kujdes e të mos e dëmtojë atmosferën në dialog. Kur Kosova kishte dështuar të siguronte votat e mjaftueshme për anëtarësim në UNESCO e më vonë edhe në Interpol, disa zyrtarë të institucioneve të Bashkimi Evropian nuk e fshinin gëzimin e tyre: “A po e shihni, nuk mundeni pa Serbinë. Ju kemi thënë, më mirë të kishit pritur e të bëhej përmes dialogut dhe do të kalonit ndryshe”, thoshin zyrtarët e BE-së të përfshirë në dialog.

Pas shumë dëmeve që i ka bërë Kosovës dialogu i Brukselit, duke u shfrytëzuar si argument për tërheqjen e njohjeve dhe parandalimin e njohjeve të reja, tash ekziston rreziku që dialogu të jetë pengesë edhe për anëtarësim në Këshillin e Evropës. Në vend që të bjerë në grackën e Serbisë se kjo kërkesë është “ilegale dhe prish dialogun”, BE-ja duhet vetë, fuqishëm, ta mbështetë Kosovën në këtë drejtim. Fundi i fundit, në BE për më shumë se dhjetë vjet pohojnë se palët “nuk duhet ta pengojnë njëra-tjetrën e as t’i inkurajojnë të tjerët të pengojnë në rrugëtimin e tyre përkatës evropian”. BE-ja nuk e ka monopolin në termin “evropian” dhe pa dyshim edhe anëtarësimi në Këshillin e Evropës është pjesë e këtij rrugëtimi

Për dhjetë vjet Kosova ka qenë më shumë në shërbim të dialogut të Brukselit sesa dialogu në shërbim të Kosovës. Çfarëdo që ka bërë Kosova, apo ka paralajmëruar se do të bëjë, ka marrë porosi që të ketë kujdes e të mos e dëmtojë atmosferën në dialog. Kur Kosova kishte dështuar të siguronte votat e mjaftueshme për anëtarësim në UNESCO e më vonë edhe në Interpol, disa zyrtarë të institucioneve të Bashkimi Evropian nuk e fshinin gëzimin e tyre: “A po e shihni, nuk mundeni pa Serbinë. Ju kemi thënë, më mirë të kishit pritur e të bëhej përmes dialogut dhe do të kalonit ndryshe”, thoshin zyrtarët e BE-së të përfshirë në dialog.

Edhe sot mënyra e të menduarit e njerëzve që në emër të BE-së “lehtësojnë dialogun” ka mbetur e njëjtë. Nuk u intereson fati i Kosovës, por vetëm se si do të reflektohet ndonjë zhvillim në dialog. A është veprimi i policisë kundër kriminelëve apo kërkesa e Kosovës për anëtarësim në ndonjë nismë; apo votimi i serbëve të Kosovës në zgjedhjet e Serbisë - që të gjitha nuk kanë asnjë lidhje me dialogun. Gjithmonë Beogradi i paraqet këto si “veprime të njëanshme”, dhe në BE nisin shprehjet e shqetësimeve se kjo mund të reflektohet negativisht në dialog.