Vështrime

A është ende e mundur diplomacia ndërmjet Rusisë dhe Perëndimit?

Diplomacia është një mjet i sigurisë kombëtare që duhet përdorur, nuk është favor që duhet dhuruar dhe do të duhet vazhduar që të ndiqet me Rusinë. Takimet private midis zyrtarëve të lartë civilë dhe ushtarakë të vendeve perëndimore dhe Rusisë duhet të vazhdojnë, me qëllim që të zvogëlohet rreziku i kalkulimit të gabuar që mund të shpjerë në konfrontim apo edhe më keq, dhe që të eksplorohen mundësitë për bashkëpunim të kufizuar

Pas më shumë se dy muajve të fokusit intensiv të medias mbi luftën në Ukrainë, një histori u anashkalua fort. Në fund të prillit, Shtetet e Bashkuara dhe Rusia kryen shkëmbimin e të burgosurve. Rusia liroi një amerikan (ish-marins), të cilin e ndaloi rreth tre vjet më parë, ndërsa SHBA-ja e liroi një pilot rus, të burgosur mbi një dekadë më parë, nën akuza të kontrabandës së drogës.

Ajo që e bën të rëndësishëm këtë shkëmbim është se ndodhi në kohën kur pushtimi brutal i Ukrainës nga Rusia i ka sjellë marrëdhëniet me SHBA-në në pikën më të ulët që nga përfundimi i Luftës së Ftohtë. SHBA-ja ka zgjedhur të shmangë përfshirjen e drejtpërdrejtë ushtarake në luftë, por po bën shumë për të ndikuar në trajektoren e saj, nëpërmjet ndihmës për Ukrainën me sasi të mëdha armësh, inteligjence dhe trajnimi gjithnjë e më të avancuar, ashtu që të mund t'i rezistojë me sukses dhe t’i mundë potencialisht forcat ruse. SHBA-ja ka ndërmarrë gjithashtu hapa për ta forcuar NATO-n dhe për të vendosur sanksione të ashpra ekonomike ndaj Rusisë.