Vështrime

A duhet Evropa të ndalojë së paguari për luftën e Putinit?

Imperativi moral i ndaljes së pagesës së parave të përgjakura për Rusinë është njashtu një mundësi që vendet evropiane t’i përmbushin zotimet e tyre, të marra në Rio de Janeiro më 1992, për t’i parandaluar ndryshimet e rrezikshme antro-pogjene klimatike. Lesia Vasylenko, shefe e nënkomitetit për klimë në Parlamentin ukrainas, ka sugjeruar se industritë e shkatërruara të Ukrainës duhet të rindërtohen me teknologji të reja për të funksionuar me energji të pastër. Bashkimi Evropian tani e ka një arsye shtesë për ta përshpejtuar kalendarin e përmbushjes së synimit të saj për ta bërë Evropën të parin kontinent neutral për klimën

A është e drejtë që vendet evropiane të vazhdojnë t'ia paguajnë Rusisë 1 miliard euro në ditë për energjinë, kurse e dinë se janë duke e financuar luftën e agresionit të Rusisë kundër Ukrainës?

Muajin e shkuar, presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky tha se vendet evropiane që përparojnë nga energjia ruse “po i fitojnë paratë e tyre me gjakun e njerëzve të tjerë”. Rusia nuk kishte nevojë që t'i merrte seriozisht bisedimet e paqes, sugjeroi ai, për shkak të miliardave që i merr për eksportet e saja të naftës dhe të gazit. Mikhail Khodorkovsky, ish-shefi ekzekutiv i kompanisë ruse të naftës “Yukos”, tani në mërgim, i tha BBC-së se embargoja ndaj naftës dhe gazit rus do të ishte një goditje serioze për presidentin Vladimir Putin, duke e shtyrë që “të humbasë mbi gjysmën e të ardhurave të tij”.