Vështrime

Vuçiq, fitorja e një liberali

1.

...dhe sa i pabesueshëm tingëllon një titull i këtillë

1.

Ndoshta përshkrimi më i mirë i zgjedhjeve vendore, parlamentare e presidenciale në Serbi u dha disa ditë para mbajtjes së tyre. Çedomir Jovanoviq, një politikan i spikatur demokratik prej kohës kur ishte lider studentor në protestat kundër Milosheviqit në vitet nëntëdhjetë, tha se në spektrin e kandidatëve presidencialë, Aleksandar Vuçiqi, presidenti i Serbisë, është më liberali. Shpjegimi i tij ishte konsistent me deklaratën që shumëkujt mund t’i ketë tingëlluar skandaloze; pra, Vuçiqi është duke zbatuar reformat për liberalizim tregu e për sundim ligji, është duke krijuar atmosferë për investime të jashtme, i ka prirë integrimit evropian të vendit, duke e shndërruar në shtet kandidat e duke hapur negociata anëtarësimi (diçka që Shqipëria, që nuk ka luftuar kundër kujt në Ballkan Perëndimor e nuk glorifikon kriminelë lufte, nuk po mund ta bëjë ende). Dhe, shtohet, ka votuar në Asamblenë e përgjithshme të OKB-së kundër agresionit rus (ndonëse vazhdon të mos vendosë sanksione kundër këtij shteti agresor).