Vështrime

Çfarë do të thotë Kazakistani për Ukrainën

Tani e tutje, një marrëveshje për të mbajtur Ukrainën jashtë Aleancës është minimumi, jo maksimumi, që Rusia do të kërkojë. Mund të funksionojë. Në fund të fundit, ndërkohë që pranimi i një vendi në NATO duhet të shpallet zyrtarisht, jo edhe vendimi për ta mbajtur jashtë përgjithmonë

Rezultati i bisedimeve të fundit tetë-orëshe ndërmjet SHBA-së dhe Rusisë në Gjenevë nuk u raportua në edicionin qendror të lajmeve të Channel One, në pronësi shtetërore të Rusisë, mediumi kryesor propagandistik i Kremlinit, deri në minutën e 11-të. Dy storiet e para u fokusuan në zhvillimet në Kazakistan, veçanërisht në konsultimin virtual të presidentit Vladimir Putin me drejtuesit e Organizatës së Traktatit të Sigurisë Kolektive(CSTO). Duket se Putini donte t'u linte përshtypje rusëve ndryshe, pos nëpërmjet dhënies së ultimatumit Perëndimit si pretekst për të pushtuar Ukrainën.

Vendosja e trupave ruse për të ndihmuar shuarjen e trazirave në Kazakistan është pjesë e përpjekjeve të Putinit për të rindërtuar perandorinë ruse nëpërmjet frikësimit dhe forcës ushtarake. Putini synon të shlyejë 25 vjet të politikës perëndimore të sigurisë, duke kufizuar sovranitetin e Ukrainës, Gjeorgjisë, Moldavisë, madje edhe ish-republikave sovjetike – Estonisë, Letonisë dhe Lituanisë – që tashmë janë anëtare në NATO. Për të forcuar pozicionin e tij negociues, Putini dëshiron të tregojë se Rusia ka diçka, njëfarë NATO të sajën.