Vështrime

Ligjet e kapelës së magjistarit

1.

Ekziston një arsye pse Manastirit të Deçanit nuk i regjistrohet toka e fituar në gjyq, pse punëtorët e Fabrikës së Tubave të Ferizajt nuk i morën paratë e fituara në gjyq, dhe pse nuk themelohet Bashkësia e komunave serbe e nënshkruar në negociata në Bruksel

1.

Slobodan Milosheviqi vështirë se do ta imagjinonte ndonjëherë se veprimet e tij do të mbrohen nga sistemi kushtetues i Republikës së Kosovës, përfshirë edhe nga Gjykata e saj Kushtetuese. Në nëntor të vitit 1997, Qeveria e Serbisë, e cila i nënshtrohej vullnetit të tij politik, ia dhuroi një copë toke Manastirit të Deçanit, tokë e nacionalizuar në vitin 1948. Toka qe nacionalizuar sipas ligjeve të atëhershme revolucionare gjithandej Jugosllavisë Socialiste dhe çdo kishë e manastir kishte mbetur pa tokat që i konsideronte të vetat, por vetëm Manastiri i Deçanit përfitoi nga dorëlirësia e pushtetit serb. Ç’është e vërteta, kjo dorëlirësi ishte e kujdesshme juridikisht, kështu që akti i dhurimit nuk u bë në saje të një ligji të përgjithshëm që do ta anulonte Ligjin për nacionalizimin e vitit 1948, por në saje të një vendimi të veçantë dhurimi.