Vështrime

Pa më shumë vaksinim, Kosovën e presin valë të reja të COVID-it

Kosova sot, për nga numri i të infektuarve dhe pasojat nga COVID-i, duket si një oazë në rajonin e Ballkanit Perëndimor dhe Ballkanit në përgjithësi. Krahasuar me katastrofën që po kalojnë vendet fqinje, Kosova qëndron shumë mirë. Në Serbi rreth 7000 të infektuar në ditë, mbi 50 vdekje. Njëlloj është edhe në Kroaci. Në Rumani e Bullgari afro 500 vdekje në ditë, ndërkohë që në disa komuna varret duhet të hapen me ekskavator, sepse nuk po arrijnë të hapin sa duhet varreza për të vdekurit.

Nuk duhet lejuar që motivi kryesor për vaksinim të jetë paniku. Kosovarët u vaksinuan më së shumti pas verës, kur shifrat e infektimeve dhe vdekjeve morën përmasa tragjike. Me rënien e këtyre shifrave ka rënë edhe interesi për vaksinim. Shembuj të shumtë nga Evropa mësojnë se as niveli prej 80 për qind i vaksinimit nuk jep siguri të plotë. Por nuk ka ilaç më të mirë sesa vaksinimi

Kosova sot, për nga numri i të infektuarve dhe pasojat nga COVID-i, duket si një oazë në rajonin e Ballkanit Perëndimor dhe Ballkanit në përgjithësi. Krahasuar me katastrofën që po kalojnë vendet fqinje, Kosova qëndron shumë mirë. Në Serbi rreth 7000 të infektuar në ditë, mbi 50 vdekje. Njëlloj është edhe në Kroaci. Në Rumani e Bullgari afro 500 vdekje në ditë, ndërkohë që në disa komuna varret duhet të hapen me ekskavator, sepse nuk po arrijnë të hapin sa duhet varreza për të vdekurit.

Është kështu për shkak se Kosova përjetoi përmasat tragjike të pandemisë në fund të verës. Atëherë kur u grumbulluan pasojat e ardhjes masive të diasporës, në numër të papritur të pavaksinuar, hapjes totale dhe mungesës së çfarëdo masash. Duke parë ato pasoja, njerëzit u bënë më shumë përgjegjës. Nisën të kenë më shumë kujdes dhe të vaksinohen. Falë këtyre masave dhe vullnetit të madh për vaksinim, Kosova arriti të ndryshojë trajektoren.