Vështrime

Një përditësim për Facebookun

Që kur kompanitë e teknologjisë filluan të zhvillojnë modelet e tyre të biznesit, të dhënat private të përdoruesve janë bërë lopa e tyre e vërtetë e parave të gatshme. Kompanitë shesin profile psikografike të përdoruesve tek reklamuesit dhe operativët politikë, të cilët më pas i synojnë ata me përmbajtje manipuluese

Nëse dëshmia e sinjalizueses Frances Haugen, ish-shkencëtare e të dhënave në Facebook, para një nënkomisioni të Senatit të SHBA-së do të na tregonte diçka, ishte se kompanive të teknologjisë nuk mund t'u besohet të rregullojnë veten e tyre. Dhe pse duhet të rregullojnë veten? Është një parim bazë i ekonomisë moderne që qeveritë të mandatojnë kushtet e funksionimit për biznesin. Pyetja e vërtetë është se si qeveritë mund ta ushtrojnë më së miri këtë autoritet kur bëhet fjalë për sektorin e teknologjisë.

Facebook, Google, Amazon dhe kompani të tjera të teknologjisë janë lejuar të zhvillojnë modele biznesi të pashembullta, të bazuara në mbikëqyrje që përfshijnë kapjen e pamëshirshme të të dhënave personale, duke përfshirë vendndodhjet gjeografike dhe manipulimin e përdoruesve me përmbajtje hiper të shënjestruar. E, megjithatë, siç dëshmoi Haugen, “Pothuajse askush jashtë Facebook-ut nuk e di se çfarë ndodh brenda Facebook-ut”. KGB-ja do t’ia kishte zili.