Vështrime

Rishikim krizës së Mançurisë

Nëntëdhjetë vjet më parë, në 18 shtatorin e vitit 1981, një oficer i lartë ushtarak japonez detonoi një eksploziv që ishte vendosur me kujdes të madh përgjatë një linje hekurudhore në pronësi japoneze afër qytetit verilindor kinez, Sheniang (atëherë i njohur në Perëndim si Mukden). Eksplodimi shkaktoi dëme të vogla, por ky nuk ishte qëllimi. Japonezët fajësuan ushtarët kinezë për shpërthimin, të cilin e përdorën si pretekst për të marrë kontrollin e Sheniangut dhe pushtuar mbarë territorin, të njohur si Mançuria.

Megjithëse Mançuria nuk ishte territor kinez, i kontrolluar nga zotat e luftës, besnikë të Qeverisë komuniste kineze, mijëra ushtarë japonezë u vendosën atje sipas kushteve të një traktati të mëhershëm. Kjo ua mundësoi forcave japoneze të merrnin shumë shpejt kontrollin e rrethinës. Pak javë pas incidentit të Mançurisë, ata morën kontrollin e pjesës jugore të Mançurisë, pasuar me marrjen e veriut në fillim të vitit 1932.