Vështrime

A do të heqë dorë Kina prej thëngjillit?

A do të heqë dorë Kina prej thëngjillit?

Northampton - Kina ka ngecur midis një të kaluare të varur nga karburantet fosile dhe një të ardhme të mundësuar nga energjia e rinovueshme. Sot vendi prodhon 53% të energjisë botërore të thëngjillit. Në të njëjtën kohë, është prodhuesi kryesor në botë dhe tregu për panelet diellore, turbinat me erë dhe automjetet elektrike. Nëse Kina mund të çlirohet nga varësia e saj prej dekadash ndaj thëngjillit, do të përcaktojë jo vetëm të ardhmen e saj mjedisore, por gjithashtu, dhe më thelbësore, perspektivat e tokës përballë grumbullimit të krizës klimatike.

Cilën Kinë do të shohë bota në vitet e ardhshme? Kjo pyetje është më urgjente se kurrë në dritën e një raporti të fundit të Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë që paralajmëron se i gjithë zhvillimi i ri i karburanteve fosile duhet të ndalet këtë vit nëse bota do të arrijë emetime zero deri në vitin 2050 dhe të ketë ndonjë shpresë për të kufizuar temperaturën globale të rritet në 1.5 shkallë celsius

Northampton - Kina ka ngecur midis një të kaluare të varur nga karburantet fosile dhe një të ardhme të mundësuar nga energjia e rinovueshme. Sot vendi prodhon 53% të energjisë botërore të thëngjillit. Në të njëjtën kohë, është prodhuesi kryesor në botë dhe tregu për panelet diellore, turbinat me erë dhe automjetet elektrike. Nëse Kina mund të çlirohet nga varësia e saj prej dekadash ndaj thëngjillit, do të përcaktojë jo vetëm të ardhmen e saj mjedisore, por gjithashtu, dhe më thelbësore, perspektivat e tokës përballë grumbullimit të krizës klimatike.

Udhëheqësit e Kinës filluan të njohin nevojën për ndryshim në fillim të viteve 2000. Politika e "rritjes ekonomike me çdo kusht" të nxitur nga thëngjilli kishte sjellë prosperitet të madh, por dëmi kolateral në ajrin dhe ujin e vendit ishte rritur në mënyrë të papranueshme. Mbrojtësit e mjedisit bënë thirrje për "ndërtimin e një qytetërimi ekologjik", në të cilin natyra dhe njerëzimi do të gjejnë një ekuilibër harmonik. Dhe kur presidenti Xi Jinping mori pushtetin në vitin 2012, ai menjëherë filloi të merrej me çështjen.