Vështrime

Nikola Tesla në euro

Është e vështirë që Kroacia të bëjë diçka e që të mos hasë në reagime në Serbi. Rivaliteti është aq i madh, saqë reagohet edhe atëherë kur pakkush sheh logjikë. Nuk është fjala vetëm për luftën e fundit, më saktësisht mospajtimeve rreth interpretimit të agresionit serb ndaj Kroacisë dhe kush ishte aty agresor e kush viktimë. Kroacia dhe Serbia tash kanë hyrë në një garë, për momentin vetëm verbale, rreth përkatësisë së Nikola Teslës, një prej zbuluesve më të mëdhenj që ka pasur njerëzimi. Gjithçka ka shpërthyer ditëve të fundit pasi Qeveria e Kroacisë, pas konsultimeve publike dhe anketës me qytetarët, ka vendosur që figura e Nikola Teslës të jetë në monedhat e euros kur Kroacia së shpejti të hyjë në eurozonë dhe të ndërrojë valutën e saj, kunën me euron.

Rreth Nikola Teslës nuk ka pothuajse aspak dilema për origjinën e tij. Ai ka qenë një shtetas amerikan, i lindur, rritur dhe shkolluar në territorin e sotëm të Kroacisë dhe ka qenë i biri i prindërve ortodoksë serbë. Askush në Kroaci nuk e mohon se ai ka qenë me përkatësi fetare dhe etnike një serb ortodoks. E askush nuk mund ta mohojë se ka lindur në Kroaci, ka kryer aty shkollën dhe ka nisur punën para se të shkonte në Amerikë. Dhe zbulimet më të mëdha i ka bërë në Amerikë kur ishte bërë edhe shtetas amerikan

Është e vështirë që Kroacia të bëjë diçka e që të mos hasë në reagime në Serbi. Rivaliteti është aq i madh, saqë reagohet edhe atëherë kur pakkush sheh logjikë. Nuk është fjala vetëm për luftën e fundit, më saktësisht mospajtimeve rreth interpretimit të agresionit serb ndaj Kroacisë dhe kush ishte aty agresor e kush viktimë. Kroacia dhe Serbia tash kanë hyrë në një garë, për momentin vetëm verbale, rreth përkatësisë së Nikola Teslës, një prej zbuluesve më të mëdhenj që ka pasur njerëzimi. Gjithçka ka shpërthyer ditëve të fundit pasi Qeveria e Kroacisë, pas konsultimeve publike dhe anketës me qytetarët, ka vendosur që figura e Nikola Teslës të jetë në monedhat e euros kur Kroacia së shpejti të hyjë në eurozonë dhe të ndërrojë valutën e saj, kunën me euron.

Por ka reaguar ashpër Serbia duke e quajtur këtë si “vjedhje të trashëgimisë serbe”. Beogradi ka paralajmëruar se do të ankohet edhe në BE. Por në BE pohojnë se i takon shtetit, i cili vendos se si do të jetë dizajni i monedhave të metalit në pjesën ku mund të përfshihen dhe simbole të atij vendi. Por thuhet dhe në rregulloren e BE-së se duhet pasur kujdes që ai dizajn të mos jetë “fyes”.