Vështrime

Kosova duhet ta hajë atë që është gatuar në dialog deri tash

Për opozitën në Kosovë duket se dialogu me Serbinë do të jetë tema ku e presin më së shumti qeverinë për ta goditur. Duket në shikim të parë një pozitë mjaft e mirë për opozitën. Një situatë ku çfarëdo të bëjë qeveria, do t’i japë argumente opozitës për kritika. Është një “win-win”, situatë për opozitën. Nëse qeveria pranon të zbatojë gjithçka që në emër të Kosovës qeveritë e mëparshme kanë pranuar, do të akuzohet se po e “shet Kosovën”, se “nuk po i mbron interesat e Kosovës” etj. Por nëse qeveria qëndron e fortë, refuzon të zbatojë marrëveshjet dhe obligimet e dëmshme për Kosovën, do të akuzohet se “po na prish me miqtë tanë ndërkombëtarë”. Kjo qeveri, pa bërë ende asnjë hap formal rreth dialogut, tashmë ka pasur shumë kritika. Mund të paramendojmë se çfarë do të ndodhë kur dialogu të rifillojë, apo rifilloi, apo vazhdojë në Bruksel.

Në dialog dhe rreth tij, Kosova ka bërë shumë gabime dhe dëme. Ato më nuk mund të zhbëhen. Qeveria e re nuk mund t’i anulojë obligimet që në emër të Kosovës i kanë bërë paraardhësit. Krejt çka mund të bëjë është të evitojë gabimet e reja dhe marrjen e obligimeve të reja. Opozita, sidomos PDK-ja, që më së shumti mban përgjegjësinë për qëndrimet e Kosovës në dialog, nuk mund të sillet sikur të mos ketë ndodhur asgjë në 10 vjetët e shkuar

Për opozitën në Kosovë duket se dialogu me Serbinë do të jetë tema ku e presin më së shumti qeverinë për ta goditur. Duket në shikim të parë një pozitë mjaft e mirë për opozitën. Një situatë ku çfarëdo të bëjë qeveria, do t’i japë argumente opozitës për kritika. Është një “win-win”, situatë për opozitën. Nëse qeveria pranon të zbatojë gjithçka që në emër të Kosovës qeveritë e mëparshme kanë pranuar, do të akuzohet se po e “shet Kosovën”, se “nuk po i mbron interesat e Kosovës” etj. Por nëse qeveria qëndron e fortë, refuzon të zbatojë marrëveshjet dhe obligimet e dëmshme për Kosovën, do të akuzohet se “po na prish me miqtë tanë ndërkombëtarë”. Kjo qeveri, pa bërë ende asnjë hap formal rreth dialogut, tashmë ka pasur shumë kritika. Mund të paramendojmë se çfarë do të ndodhë kur dialogu të rifillojë, apo rifilloi, apo vazhdojë në Bruksel.

Në dialog dhe rreth tij Kosova ka bërë shumë gabime dhe dëme. Ato më nuk mund të zhbëhen. Qeveria e re nuk mund t’i anulojë obligimet që në emër të Kosovës i kanë bërë paraardhësit. Krejt çka mund të bëjë është të evitojë gabimet e reja dhe marrjen e obligimeve të reja. Opozita, sidomos PDK-ja që më së shumti mban përgjegjësinë për qëndrimet e Kosovës në dialog, nuk mund të sillet sikur të mos ketë ndodhur asgjë në 10 vjetët e shkuar.