Vështrime

Letrat që nuk ekzistojnë

1. Ka momentum të ri diplomatik për përfundimin e dialogut Kosovë – Serbi. Para pak kohësh SHBA-ja dhe BE-ja prezantuan në KOHA një qëndrim të përbashkët për dialogun Kosovë – Serbi. SHBA-ja dhe BE-ja janë tani në kontakt ditor për koordinimin e dialogut. Para nisjes për në Bruksel, KM Kurti pati takim virtual me përfaqësues të SHBA-së. Kancelarja Merkel dhe presidenti Macron i kanë shkruar Kurtit për rëndësinë e dialogut. Kurti në Bruksel do të këtë takime me përfaqësues më të lartë të institucioneve të BE-së. Non-paperi i publikuar nga KOHA jap një ide për elementet kyç të dialogut, por njëkohësisht është indikator i lëvizjeve të shtuara dhe intensive në prapaskenat e diplomacisë.

Publikimi i non-paperit të dytë është më i rëndësishëm për nga akti sesa për nga thelbi. Dikush i rëndësishëm ka dashur që ky dokument të publikohet. Prandaj dokumenti është më i rëndësishëm për ato që nuk tregon sesa për ato që tregon. Pas publikimit të non-paperit “të Sllovenisë” dikush ka dashur ta kthejë vëmendjen në drejtimin e duhur. Për mua këto janë shtatë mesazhe nga letrat që nuk ekzistojnë

1. Ka momentum të ri diplomatik për përfundimin e dialogut Kosovë – Serbi. Para pak kohësh SHBA-ja dhe BE-ja prezantuan në KOHA një qëndrim të përbashkët për dialogun Kosovë – Serbi. SHBA-ja dhe BE-ja janë tani në kontakt ditor për koordinimin e dialogut. Para nisjes për në Bruksel, KM Kurti pati takim virtual me përfaqësues të SHBA-së. Kancelarja Merkel dhe presidenti Macron i kanë shkruar Kurtit për rëndësinë e dialogut. Kurti në Bruksel do të këtë takime me përfaqësues më të lartë të institucioneve të BE-së. Non-paperi i publikuar nga KOHA jap një ide për elementet kyç të dialogut, por njëkohësisht është indikator i lëvizjeve të shtuara dhe intensive në prapaskenat e diplomacisë.

2. Momentumi i ri diplomatik mund të jetë i lidhur me synimin e kancelares Merkel dhe presidentit Macron për përmbylljen e dialogut Kosovë – Serbi para zgjedhjeve respektive në këto dy vende. Mandati i kancelares Merkel do skadojë në shtator të këtij viti, përderisa mandati i presidentit Macron në prill vitit tjetër. Arritja e marrëveshjes, tani në koordinim të afërt me administratën Biden, do t’u jepte atyre një fitore të rëndësishme në politikën e jashtme. Personalisht jam “skeptik optimist” se një marrëveshje mund të arrihet në 2021, dhe kjo për shkak të hezitimit të Serbisë - por lëvizjet e shtuara vazhdojnë të janë inkurajuese.