Vështrime

A do të nxirret ndonjë mësim nga drama e fundit?

Tani që drama përfundoi dhe në fund u siguruan votat për zgjedhjen e presidentes së Kosovës, janë dy rrugë: që parlamentarët e Kosovës të vazhdojnë me avazin e vjetër apo të punojnë me konsensus për të korrigjuar Kushtetutën në ato nene e paragrafë që thjesht nuk po mundësojnë zgjidhje, por kaos. Në të kaluarën, sa herë që zgjidhej ndonjë qeveri që s’kishte deputetë të mjaftueshëm, fillonte gjahu për vota. Jo me negociata mirëbesimi dhe në interes të shtetit, por me pazarllëqe, premtime postesh, terminalesh, tenderësh etj.

Kosovës i duhet urgjentisht një korrigjim i Kushtetutës për të shmangur dramat në Kuvend sa herë që zgjidhen qeveria apo presidenti

Tani që drama përfundoi dhe në fund u siguruan votat për zgjedhjen e presidentes së Kosovës, janë dy rrugë: që parlamentarët e Kosovës të vazhdojnë me avazin e vjetër apo të punojnë me konsensus për të korrigjuar Kushtetutën në ato nene e paragrafë që thjesht nuk po mundësojnë zgjidhje, por kaos. Në të kaluarën, sa herë që zgjidhej ndonjë qeveri që s’kishte deputetë të mjaftueshëm, fillonte gjahu për vota. Jo me negociata mirëbesimi dhe në interes të shtetit, por me pazarllëqe, premtime postesh, terminalesh, tenderësh etj.

Së fundi edhe zgjedhja e presidentes së Kosovës ishte një dramë e vogël, një lojë me nerva dhe me 1001 spekulime e supozime. Si të binden 80 burra e gra të qëndrojnë në parlament? Ata që kanë marrë votat për të qëndruar në parlament. Në kakofoninë televizive dëgjoheshin analistë duke e akuzuar Albin Kurtin se ndonëse ka aq shumë fuqi, po tregohet i paaftë të sigurojë votat. Të nesërmen kishte analistë që e akuzonin se po bën pazare. Çka tash? Sigurisht, jo çdo hap i Kurtit ishte elegant, por prej kur vlejnë në politikën e Kosovës rregullat e elegancës? Defekti i Kushtetutës e shtyn pothuaj çdo politikan të notojë në ujëra të turbullta. Pra, duhet të rregullohet defekti sistemor.