Vështrime

Ne, Ypsilonët

Kosova më në fund hyri në radhën e shteteve të cilat kanë filluar vaksinimin kundër COVID-19. Të dielën, në Kosovë arritën 24 mijë doza të vaksinave AstraZeneca, donacion nga programi Covax. Kurse të hënën filloi vaksinimi i personelit mjekësor, personave të moshuar dhe atyre me sëmundje kronike.

Pabarazia në vaksinimin kundër virusit COVID-19

Kosova më në fund hyri në radhën e shteteve të cilat kanë filluar vaksinimin kundër COVID-19. Të dielën, në Kosovë arritën 24 mijë doza të vaksinave AstraZeneca, donacion nga programi Covax. Kurse të hënën filloi vaksinimi i personelit mjekësor, personave të moshuar dhe atyre me sëmundje kronike.

Deri para tri ditësh, Kosova ishte një ndër 30 vendet që nuk kishte filluar vaksinimin. Nga 564 milionë vaksinat e injektuara deri më 30 mars, 75% e tyre janë dhënë vetëm në dhjetë shtete – në shtetet më të zhvilluara ekonomikisht, si Izraeli, ShBA-ja, Britania e Madhe, etj. Vendet e pasura, të cilat përbëjnë 14% të popullsisë së botës, kanë rezervuar 53% të vaksinave më të mira. Shumica e vaksinave të prodhuara nga Pfizer do të shkojnë në vendet e pasura, kurse të gjitha vaksinat e prodhuara nga Moderna po ashtu do të orientohen vetëm në vendet më të pasura.