Vështrime

Menaxhimi i pritjeve të BE-së nga Qeveria e re

Liberalët në Holandë, të udhëhequr nga kryeministri Mark Rutte, kanë fituar në zgjedhjet e fundit 24% të votave. Kjo është quajtur si “fitore bindëse”, e cila do t’ia siguronte atij edhe një mandat katërvjeçar në krye të Qeverisë, duke e bërë kryeministrin më jetëgjatë në atë post në historinë e Holandës. Ai si fitues do të krijojë një koalicion qeveritar, ku do të përfshijë edhe tri, katër apo pesë parti të tjera.

BE-ja bën një gabim kur e krahason pozitën e presidentit Aleksandar Vuçiq në Serbi me mandatin që mori Qeveria e re në Kosovë. Edhe pse fitoi mbi 50% të votave, afro 60% të votave shqiptare, Qeveria e Kosovës nuk ka hapësirë për të bërë lëshime ndaj Serbisë në dialog. Maksimumin që mund ta bëjë, dhe atë me shumë vështirësi, është zbatimi i obligimeve të cilat i kanë marrë në emër të Kosovës qeveritë e mëhershme. Dhe atë nëse një gjë e tillë është në përputhje me Kushtetutën

Liberalët në Holandë, të udhëhequr nga kryeministri Mark Rutte, kanë fituar në zgjedhjet e fundit 24% të votave. Kjo është quajtur si “fitore bindëse”, e cila do t’ia siguronte atij edhe një mandat katërvjeçar në krye të Qeverisë, duke e bërë kryeministrin më jetëgjatë në atë post në historinë e Holandës. Ai si fitues do të krijojë një koalicion qeveritar, ku do të përfshijë edhe tri, katër apo pesë parti të tjera.

Në Kosovë mbi 50% të votave nuk mjaftojnë për t’ia dhënë fituesit një mandat të pakontestuar për të qeverisur. Së pari, për shkak të 20 vendeve të rezervuara për pjesëtarët e komuniteteve joshumicë, dhe së dyti për shkak se edhe mënyra se si zgjidhet presidenti i shtetit është bërë kusht për mbijetesën e Qeverisë.