Vështrime

Dhe tani QUINT-i duhet të ndihmojë

Më në fund, dy dekada pas ndarjes nga Serbia, dhe një dekadë pas pavarësimit, Kosova është bërë me një Qeveri që brengoset për të mirën e përbashkët. Natyrisht, të gjitha Qeveritë e thonë një gjë të tillë, por për dallim prej paraprakeve, mendoj se fjalëve të kësaj Qeverie mund t’u zihet besë.

Nëse Qeveria e re e Kosovës mund të korrë sukses, ndikimi indirekt në rajon, në fakt, mund të jetë shumë i vlefshëm. Nëse qytetarët e Kosovës mund ta shkundin bandën e plaçkitësve nga shpina, në saje të një sfere përnjëmend të hapur publike dhe mobilizimit bazik, pse nuk mund ta bëjnë të njëjtën edhe popujt e tjerë të rajonit? Dhe nëse e shohin vendin të rritet, se jeta faktikisht po përmirësohet, a nuk do të josheshin edhe qytetarët e vendeve fqinje për ta provuar të njëjtën gjë? Nëse Qeveria e re e Kosovës korr sukses, me pak fat ndryshimi mund të nisë së përhapuri gjetkë në rajon

Më në fund, dy dekada pas ndarjes nga Serbia, dhe një dekadë pas pavarësimit, Kosova është bërë me një Qeveri që brengoset për të mirën e përbashkët. Natyrisht, të gjitha Qeveritë e thonë një gjë të tillë, por për dallim prej paraprakeve, mendoj se fjalëve të kësaj Qeverie mund t’u zihet besë.

Megjithëkëtë, detyra me të cilën ajo përballet është e frikshme. Është në pandemi dhe vaksina ende nuk ka. Dhe ekziston edhe pesha e rëndë e dy dekadave të keqqeverisjes, grabitjes, ngatërrimit, gënjeshtrave. Ajo që do të doja ta diskutoja është se si miqtë e huaj të Kosovës mund ta ndihmojnë vendin.