Vështrime

“Harta” e Lajçakut

“Harta” e Lajçakut

Para se të bëhet reagim për hartën në murin e zyrës së Lajçakut, duhet të kishim bërë një analizë për elemente që përfaqësohen në të. Pati reagime nga shoqëria civile, por edhe nga qeveritarë. Po për çfarë reaguan? Se harta kishte vetëm vijën ndarëse (kufirin) shumë të zbehtë me Serbinë?

Para se të bëhet reagim për hartën në murin e zyrës së Lajçakut, duhet të kishim bërë një analizë për elemente që përfaqësohen në të. Pati reagime nga shoqëria civile, por edhe nga qeveritarë. Po për çfarë reaguan? Se harta kishte vetëm vijën ndarëse (kufirin) shumë të zbehtë me Serbinë?

Edhe pse në titull të hartës thuhet EU UNCLASSIFIED / BE e PAKLASIFIKUAR, duhet të ketë kuptimin e statusit se gjoja ende e pazgjidhur. Por, në atë hartë ka shumë elemente, të cilat BE-ja i ka të klasifikuara dhe atë shumë mirë. Elementet që shfaqen në këtë hartë lënë të kuptojmë që burimi i të dhënave për hartimin e hartës nuk është Kosova, por dikush tjetër. Lajçaku tha se kjo hartë është hartë e BE-së dhe është hartë neutrale, po sa është neutrale?